Informasjon om katterasen ragdoll og dens personlighetstrekk

 

Ragdollen er en stor katt med lang kropp som kommer overens med mennesker, og som kan være ideell for dem som bor i leilighet.

 

Kort om ragdoll
The Ragdoll Cat Breed

Ragdollens silkemyke pels kan variere i lengde fra mellomlang til lang.

Vektområde:

Hann: stor: >5 kg. 
Hunn: stor: >5 kg.

Øyenfarge:

Blåøyd

Forventninger:

Levetid: 7-12 år.
Oppmerksomhetsbehov: Moderat
Tendens til å røyte: Stor

Pels:

Lengde: Lang
Karaktertrekk: Silkemyk
Farger: Frost, blå, sjokolade, seal, rød, lilla, blå-kremfarget, kremfarget
Mønster: Tofarget, masket, mitted (hvite poter)
Mindre allergenisk: Nei
Generelt behov for stell og pleie: Moderat, stort

Anerkjent i klubbsammenheng:

Anerkjennelse i katteforening
CFA, ACFA , FIFe, TICA 
Forekomst: Så som så

Ragdollen er en stor katt med lang kropp. Den har en tung beinbygning, lang hale og flott pels.

Ragdollen virker enda større enn den er.

Ragdollen har et mellomstort hode, men pelsen gjør at ansiktet virker stort. Ørene er også mellomstore, og er plassert på siden av hodet for å forlenge det triangulære ansiktet. Beina er lange og sterke. Haken skal være godt utviklet, og de ovale øynene skal være blå.

Ragdollen forekommer i ulike fargemønstre. En ragdoll med et colorpoint-mønster har en lys kroppsfarge som står i kontrast til den mørkere fargen på beina, masken og ørene. Den tofargede ragdollen har også mørk maskefarge, men har en omvendt V i pannen. Magen, beina og pelskragen er hvit. Mitted ragdoll er også masket, men i dette fargemønsteret er potene hvite, og det er også haken.

Pelsen kan variere i lengde fra mellomlang til lang. Den er silkemyk og flott.

Personlighet:

Ragdollen er en rolig katt, men blir ikke egentlig slapp når du holder den. Den er rolig og avbalansert, og kommer overens med alle i familien. Endringer i rutiner uroer den lite. Den er en utmerket følgesvenn for dem som bor i leilighet.

Å leve med:

Ragdollen pleier å ha en fettvalk nederst på buken. Samtidig som denne valken er tillatt på rasen, må den ikke bli brukt som en unnskyldning til å la katten bli overvektig eller ute av form. Kosten til ragdollen bør bli nøye regulert.

For å kunne holde seg i god form har ragdollen behov for interaktiv mosjon i tillegg til plass til å utfolde seg. Dersom det er mulig bør eieren ha en lekestund med katten hver dag.

Pelsen ser imponerende ut, men den er mer lettstelt enn den først ser ut til. Pelsen bør børstes hver dag, men det skal ikke være nødvendig å gjøre mer enn det for å holde pelsen fri for floker.

Fôr & Ernæringsbehov:

Hvilket fôr passer best til en Ragdoll? Ragdoll katter er kjent for å være store katter med semilang til lang, silkemyk pels. Denne myke, tykke og silkeaktige pelsdrakten kan likevel også være årsaken til problemer med hårballer. Derfor kan man med fordel gi norske Ragdoll et fôr som er utviklet spesifikt for å redusere problemer med hårballer. Hill's Science Plan Hairball Indoor inneholder en fiberteknologi som medvirker til å forhindre dannelse av hårballer hos voksne katter, som vil ha godt av en lettere og sunnere livsstil. Les mer her. En annen viktig vurdering i forhold til kattens sunnhet er væskeinntaket. Mange katter får ikke drukket det vannet de trenger, noe som kan være årsak til bl.a. urinveisproblemer.  Det er flere ting du kan gjøre for å få katten din til å innta mer væske. Det kan f.eks. være en god idé å servere vannet i en bred skål, hvor kattens værhår ikke er nær kanten, eller tilby den vann via en vannfontene. I tillegg til å gjøre det enklere for katten din å drikke vann, kan du også snike i den ekstra væske ved hjelp av fôret. Våtfôr av høy kvalitet er like viktig for kattens helse som et godt tørfôr. Hill’s-fôr er fremstilt med et optimert utvalg av naturlige ingredienser for å gi katter nøyaktig det de trenger på alle livsstadier. Vil du lese mer om vår kattemat kan du trykke her. 

Opprinnelse:

Til tross for den fargerike og fullstendig umulige forklaringen på opprinnelsen til ragdollrasen, er denne vakre katten én av de mest populære rasene i katteoppdretten. Det som kan bekreftes, er at rasen startet på 1960-tallet i California. Ragdollen kan muligens ha vært en blanding av burmeseren, birmaen og perseren, men katten som tilskrives opprinnelsen til den opprinnelige ragdollen er en hvit katt som het Josephine. Av den grunn er ragdollene også kalt døtrene av Josephine.

Opphavskvinnen til ragdollen, Ann Baker, følte at Josephine var en katt som var så rolig at hun ble helt slapp når hun ble holdt. Dette kjennetegnet er opprinnelsen til navnet. Ann Baker sikret seg opphavsretten til dette navnet, og det kan kun bli brukt for denne katterasen.

Det er svært strenge standarder på ragdollrasens fargemønster, og utavl er ikke tillatt i noen form. Nye farger er introdusert i denne rasen derimot. Ragdoller som finnes nå, er således enda mer fargerike enn tidligere.

Relaterte artikler