Informasjon om katterasen orientaler og dens personlighetstrekk

 

Orientaleren er en vakker, høyst intelligent katt, som trenger en eier som vil øke engasjementet for denne rasen.

 

Kort om orientalsk katt
The Oriental Cat Breed

Orientaleren er en katt av ekstreme dimensjoner med et langt hode, høye ører og lange, slanke bein.

Vektområde:

Hann: mellomstor: 3-5 kg. 
Hunn: liten: <3 kg.

Øyenfarge:

Blåøyd, grønnøyd, oddeyed

Forventninger:

Levetid: 8-12 år.
Oppmerksomhetsbehov: Moderat
Tendens til å røyte: Moderat, stor

Pels:

Lengde: Mellomlang
Karaktertrekk: Slett, glatt
Farger: Hvit, blå, ebony (ibenholtsvart), kremfarget, rød, brun, frost, platinum, fawn (beige), sjokolade, kastanjebrun, kanel, lavendel, champagne, seal
Mønster: Ensfarget, skilpadde, tofarget, trikolor/calico, tabby, ticket, smoke, shaded, masket
Mindre allergenisk: Nei
Generelt behov for stell og pleie: Moderat, stort

Anerkjent i klubbsammenheng:

Anerkjennelse i katteforening
CFA, ACFA , FIFe, TICA 
Forekomst: Sjelden

Orientaleren er en lang, elegant katt. Kroppen, nakken, beina og halen er lang. Den er mellomstor, men har godt utviklede muskler.

Orientaler er en katt av ekstreme dimensjoner. Hodet er et langt triangel. Plasseringen av de høye ørene skaper en forlengelse av dette trianglet. Nesen er lang og rett. Beina er lange og slanke. Halen er lang og smalner til en spiss. Øynene er mandelformede og er vanligvis glinsende grønne. Hvite orientalere kan være blåøyd, grønnøyd eller oddeyed. Den maskede orientaleren er blåøyd.

Orientalerens korthårpelsen er kort, glansfull og ligger tett til kroppen. Den langhårede pelsvarianten er mer mellomlang enn fyldig og bølgende.

Personlighet:

Orientaleren er ikke bare vakker, den er også høyst intelligent. Den kan læres opp til å gå i bånd. Dette betyr derimot ikke at den kan læres opp til å gjøre alt det man ønsker. Som med de fleste andre høyst intelligente raser, har orientaleren sin egen vilje.

Orientaleren er en kjærlig katt som forlanger at eieren er like hengiven til den som den er til eieren. Eieren må vise hengivenhet til orientaleren og tilbringe noe tid sammen med den i lek.

Å leve med:

Eieren kan se om orientaleren legger på seg. Orientalere vil få en hengebuk selv etter én dag med for mye mat. Det er viktig å regulere kosten til denne rasen nøye. De lange, tynne beina er ikke laget for å bære ekstra vekt.

Orientalere er flinke til å hoppe og elsker høyder. På grunn av dette bør den ha tilgang til klatrestativ og høytliggende steder. Orientalske katter elsker å leke, og setter pris på leketøy spredt rundt omkring i huset for deres fornøyelse. Selv om pelsen er lettstelt, vil den orientalske korthårskatten forbinde børsting med hengivenhet og ha glede av pelspleien.

Orientaleren ser gjerne elegant ut, men den kan være en skjødekatt. Den er ekstremt hengiven og sover ved siden av sin eier i sengen.

Opprinnelse:

På 1910- og 1920-tallet i Storbritannia var siameseren svært populær. Deler av sjarmen var den uvanlige fargerestriksjonen (pointing - mørkere farge på ansikt, ører, hale og bein). På grunn av denne fargingen, bestemte oppdretterne at ensfarger skulle være utelukket fra denne rasen. Navnet “utenlandsk korthår” ble gitt til de første ensfargede siamerserkattene. Disse kattene, som har en myriade av farger og mønstre, er nå kjent under rasenavnet orientaler.

Orientaleren er egentlig en siameser med en annen pelsfarge. Et avlsprogram for orientalere kan produsere enkelte katter som har det begrensede fargemønsteret til siameseren, men de betraktes fortsatt som orientalere.

Etter hvert produserte orientalerne enkelte langhårede kattunger. Disse er nå anerkjent som en atskilt rase kalt orientalsk langhår. De orientalske langhårskattene er mindre vanlige enn orientalerne med kort hår.

Relaterte artikler