Er hunden din overvektig? Ikke ta lett på det

 

Visste du at 1 av 3 katter/hunder i Storbritannia er overvektige eller fete?* Mange av oss er ikke klar over at hunden vår er overvektig, fordi vektøkningen er så lett å overse ettersom den ofte kommer gradvis over tid. Selv om det skjer rett for øynene på deg, er noen hekto her og der noe du kanskje ikke umiddelbart legger merke til. Men i det lange løp kan det virkelig gi alvorlige helseproblemer.

Hvorfor overvekt er skadelig

 

Selv om du har lagt merke til at hunden din har noen kilo ekstra, vet du kanskje ikke hvor mye det kan påvirke helsen. Så lite som 20 % overvekt kan gi kraftig økt risiko for at hunden skal utvikle alvorlige helseproblemer som diabetes mellitus, artrose, urinstein eller hjertesykdom.

I tillegg virker overvekt negativt ikke bare på hundens generelle velvære, glede og livskvalitet. Det kan også redusere forventet levetid betraktelig, sammenlignet med en hund med sunn vekt.

 

Er hunden min overvektig?

 

 

Du kan synes at hunden din ser fin ut, men idealvekten varierer etter størrelse og rase. Veterinæren vil kunne fortelle deg hva som er idealvekten til hunden din. Mellom kontrollene kan du også vurdere om hunden din opprettholder en sunn vekt. Legg hånden din på siden til hunden. Hvis det er vanskelig eller umulig å kjenne ribbeina, er den trolig overvektig.

Her er noen andre tegn på overvekt, som du kan legge merke til:

  • Tap av tydelig midje
  • Halsbåndet må løsnes
  • Vansker med å gå
  • Langsomme bevegelser
  • Kortpustethet
  • Dårlig gemytt
  • Sover mer enn vanlig

 

Hva forårsaker vektøkning hos hunder?

 

Vektøkning er primært en følge av økt kroppsfett. Dette kommer vanligvis av å spise for mye, særlig i kombinasjon av for lite mosjon. Men andre faktorer kan også bidra.

Alder

Eldre hunder er mindre aktive, har mindre energi og krever færre kalorier. Derfor er ernæring som er sammensatt for alderen viktig for vekten og den generelle helsen.

Rase

Enkelte raser har lettere for å legge på seg

Medisinske problemer

Uventet vektøkning kan være forbundet med en medisinsk tilstand som kan kreve spesifikk behandling

Overfôring

Hunder med ubegrenset tilgang til fôr vil spise mer enn de trenger, forståelig nok. Det inkluderer også matrester fra familiemedlemmer

Overspising

Mange kommersielle fôr kan ha for mye salt og fett. Dette kan gi bedre smak, men det gir hunden lyst til å overspise

 

Trene med hunden

 

I tillegg til å gi hunden riktig ernæring vil regelmessig mosjon bidra til et sunt vekttap. Her er noen tips til mosjon som du og hunden kan gjøre sammen.

 

Powerwalk med intervaller

 

Gå med hunden i bånd. Underveis legger du inn intervaller med jogging, løping eller hurtig gange for å øke pulsen og forbrenne kalorier både for deg og hunden.

Fang favorittleken

 

Stå med beina fra hverandre i skulderbredde som forberedelse til å huke deg ned. Vis hunden favorittleken mens du huker deg ned. Reis deg opp og løft leken over hodet for å oppmuntre hunden til å hoppe etter den. Dette kan gjøres både utendørs og innendørs.

Hundesisten

 

Akkurat slik du gjorde det med vennene dine som liten kan du leke sisten med hunden. Du kan gjøre det i en lokal hundepark, i hagen og til og med innendørs. Dere får begge god kondisjonstrening når hunden prøver å få tak i deg.

Velge riktig hundefôr for vektnedgang

 

Det fôret hunden spiser, påvirker direkte den generelle helsen og velværet. Balansert ernæring er en sentral del av en aktiv og sunn livsstil. For mye hundefôr, godbiter eller menneskemat kan gi større vektøkning.

Riktig ernæring spiller en viktig rolle i å behandle en overvektig hund. Spør veterinæren om Hill’s serie av vektkontrollfôr som kan hjelpe hunden din å gå ned i vekt og opprettholde et sunt og aktivt liv.

anchor

Omsorg for katt eller hund

ARTIKLER OG VERKTØY

Senter for katte-/hundeomsorg

 

Hjelp din overvektige hund til et bedre liv.

 


Om din hund allerede har vektproblemer, er det mye du kan gjøre
for å forbedre hundens helse.

 

Se alternativene