Informasjon om katterasen egyptisk mau og dens personlighetstrekk

 

Den egyptiske mauen er en aktiv og veldig sterk katt som har behov for å utfolde seg, men som har et veldig balansert temperament.

 

Kort om egyptisk mau
The Egyptain Mau Cat Breed

Den egyptiske mauen er lettstelt. Børsting kan man gjøre som en del av lekestunden.

Vektområde:

Hann: mellomstor: 3-5 kg. 
Hunn: mellomstor: 3-5 kg.

Øyenfarge:

Grønnøyd

Forventninger:

Levetid: 9-13 år.
Oppmerksomhetsbehov: Stort, moderat
Tendens til å røyte: Moderat

Pels:

Lengde: Kort
Karaktertrekk: Silkemyk, slett
Farger: Sølv, bronse, smoke
Mønster: Spotted, smoke
Mindre allergenisk: Nei
Generelt behov for stell og pleie: Lite

Anerkjent i klubbsammenheng:

Anerkjennelse i katteforening
CFA, ACFA , FIFe, TICA 
Prevalens: Sjelden

Den egyptiske mauen er en lang katt, men den er vanligvis mellomstor i størrelsen. Hannkattene er større enn hunnkattene. Mauen er svært muskuløs og sterk.

Mauen har et triangulært hode med store mandelformede øyne og litt form på ørene. Den har en myk profil, og ingenting virker ekstremt, med unntak av tabbyspottene i pelsen.

Pelsen til mauen er mellomlang, glansfull og myk. Flekkene i pelsen dekker kroppen, og den har tabbystriper på ansikt, bein og hale. De fleste mauer har en løs hudlapp som går fra flankene og ned til knærne på bakbeina.

Personlighet:

Mauen liker å sitte høyt og ha god oversikt over sine omgivelser. De vil vanligvis opptre som om de har fullstendig kontroll i sitt miljø. De er ekstremt sterke og svært aktive. Men de har et veldig balansert temperament.

Å leve med:

Den egyptiske mauen er en spenstig katt og vil regulere sin egen kost dersom den har nok plass til å mosjonere.

De egyptiske mauene er flinke til å hoppe og klatre, og bør ha tilgang til klatrestativ og høytliggende steder. Hvis ikke, vil mauen selv finne et høytliggende sted, som øverst på kjøleskapet eller en bokhylle.

Den egyptiske mauen er lettstelt. Den liker å bli børstet, og børsting kan man gjøre som en del av lekestunden.

Opprinnelse:

Egypterne var ikke bare kjent for å beundre katter, men også for å forgude dem. I “Dødeboken” blir solguden Ra avbildet som en spottet tabbykatt. I egyptisk kunst blir han beskrevet som den som drepte slangen Apep. Katten har i egyptiske avbildninger en skarabé på pannen. Et symbol/merke som ligner på skarabeen, er i virkeligheten en naturlig markering på tabbykattene. Dette viktige skarabé-merket kan ha vært en del av grunnen til at antikkens egyptere forgudet katter.

I 1953 tok en adelskvinne med seg en tabbykatt fra Egypt tilbake til Italia. Denne tabbykatten ble paret med en tabby hannkatt som også hadde kommet til Italia fra Egypt, da ved hjelp av en syrisk ambassadør. I 1956 brakte denne adelskvinnen med seg avkommet til det første paret til USA, og slik ble den egyptiske mauen skapt. “Mau” betyr “katt” på egyptisk.

Avlsprogrammet som således oppsto i USA, avlet katter som gjenspeilte antikkens tabbykatter, som ble forgudet av egypterne. Katterasen egyptisk mau ble anerkjent i USA i 1958, og i Europa i 1992.

Relaterte artikler