Kattebæsj: En komplett veiledning

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Som katteeier er kanskje ikke det å rense kattedoen en av favorittaktivitetene dine (hvis det er det, har vi mange kattedoer for deg her!). Men å sjekke kattebæsjen for å sikre at den har en normal farge og form er en av måtene du kan oppdage tegn på mulige helseproblemer.

De fleste katter bæsjer minst en gang daglig, og katteavføring er en god indikator på kattens helse. Den kan fortelle deg om pusen er stresset eller har en underliggende sykdom, eller om kattematen ikke passer for katten.

Ved å gjøre deg kjent med hvordan en "god bæsj" ser ut, kan du sørge for at du kan gjenkjenne når avføringen virker unormal. Mange av oss dyreeiere har ikke kattedoer og ser nesten aldri kattenes bæsj fordi de går ut for å gjøre fra seg. Hvis dette er tilfelle, kan du fortsatt se etter endringer angående hvor ofte katten din går ut eller om du legger merke til myk eller rennende bæsj rundt bakenden. Hvis du noen gang aner ugler i mosen, kan du tilby en kattedo og se selv.

Sunn kontra Usunn kattebæsj: Hva du skal se etter

Sunn bæsj er generelt formbar (som modellkitt: ikke for myk, ikke for hard). Dette regnes som den ultimate avføringen og er et tegn på at katten gjør fra seg som normalt. Sunn avføring er mørkebrun, men ikke for mørk, da svartaktig avføring kan indikere at det er blod i avføringen. Avføring som er for lys kan også indikere et mer alvorlig problem som leversykdom, siden det kan være en indikasjon på at en obstruksjon i gallekanalen, sier Merck MSD Veterinary Manual.

Små, harde baller av bæsj anses som unormale og usunne siden de kan indikere forstoppelse. Dette er et alvorlig problem for katter fordi det kan indikere større helseproblemer som nevrologiske eller metabolske forhold eller en tarmsobstruksjon, bemerker International Cat Care (ICC). De legger til at forstoppelse også kan være et tegn på at katten din er dehydrert. Du bør definitivt ringe veterinæren din hvis avføringen til katten din kommer ut i små, harde baller.

Grå katt sover på kanten av en grå skinnsofa.

Du bør også være på utkikk etter myk eller flytende avføring som ikke har noen merkbar form. Kattediaré er forårsaket av en rekke ting, fra bakterielle infeksjoner og tarmparasitter til matintoleranse. Hvis du ikke ser nøye etter, kan du forveksle flytende avføring med urin. Sørg for at du alltid tar en god titt på det du renser ut av kattedoen, eller bruk engangshansker for å teste teksturen.

Ikke all uvanlig kattebæsj er årsak til panikk, men det krever nøye observasjon. PDSA forklarer at det er vanlig for katter å ha diaré etter en endring i fôr, for eksempel. Men hvis denne typen avføring vedvarer i mer enn 24 timer eller er ledsaget av oppkast, sløvhet eller blodig avføring, anbefaler de å ta katten med til veterinæren. Det er best å være på den sikre siden.


Hvordan forberede katteavføringsprøver

Ved hver årlige helsekontroll vil veterinæren din be om en avføringsprøve slik at laboratoriet kan utføre tester på avføringen. Prøver bør helst tas med godkjente plastbeholdere som veterinærkontoret vil gi deg. Men du kan også hente en beholder hos dyrlegen før avtalen din, eller kjøpe en på nettet eller i en dyrebutikk. Husk: laboratoriet trenger en fersk prøve, så det er viktig å ikke ta prøven fra kattedoen før dagen du leverer den hos veterinæren. Når du overfører avføringen til den godkjente plastprøvebeholderen, legg prøven i kjøleskapet om du kan og sørg for å notere datoen og klokkeslettet for innsamlingen slik at dyrlegen får nøyaktig informasjon.

Flere katter, flere sjekker

Hvis du har mer enn én katt, trenger du ikke nødvendigvis å ta en prøve fra hvert enkelt dyr med mindre veterinæren din spesifikt ber deg om det. Hvis du finner blodig avføring, må du sannsynligvis være på dokontroll for å finne ut hvilken katt som kan ha et helseproblem. Selvfølgelig, hvis en katt er syk, kan de andre være det også. Hvis du oppdager et alvorlig problem med en katt, prøv å isolere den med sin egen kattedo til du kan ta den med til veterinæren.

Tro det eller ei, men kattens avføring kan fortelle deg mye om deres helse og velvære. Ved å innføre en avføringssjekk i din daglige rens av kattedoen, kan du bidra til å holde katten i toppform og gi den et rent og sunt miljø.


Bidragsyterens bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er en forfatter, mamma og mangeårig katteforelder hvis to russiske blues styrer huset. Arbeidet hennes vises også i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om hunder og katter, graviditet og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne

Relaterte artikler

Relaterte produkter