Hvorfor sitter min hund på meg? Fem mulige grunner

Published by
min. lesing

Har du noen ganger spurt deg selv om hvorfor din hund sitter på deg når den like gjerne kunne ligget på den komfortable plassen rett ved siden av deg? Er det bare fordi de liker det eller kan det være en grunn eller dypere motivasjon for at din hund sitter på deg? Noen hunder gjør det bare fordi de liker det. Men andre hunder kan føle at de må gjøre det. Her kommer frem grunner til hvorfor din hund sitter på deg istedenfor ved siden av deg og tips om når du kan oppmuntre denne adferden og når du bør motarbeide adferden å sitte på deg.

Spre sin lukt

Noen hunder vil sitte på «din plass» i sofaen eller også rulle rundt i sofaen for å vise at det er du som er deres menneske. Om de ikke synes dette er nok vil de sitte på deg i tillegg for å bekrefte «sin besittelse». De fleste hundeeiere reagerer ikke på dette men det kan være viktig å være oppmerksom på det om man kan se et mønster. Skjer dette regelmessig etter at en annen hund har vært på besøk eller dere har vært ute sammen bør du gi din hund mer kos og oppmerksomhet for å fortelle den at dere er bestevenner. Da vil hunden føle seg bedre med seg selv og ikke utvikle uønsket adferd som for eksempel markering innendørs.

Black great dane sits on boy's lap at the park.Rasebetinget adferd

Noen hunderaser er meget hengivne og føler at de må være sammen med deg hele tiden. Grand danois er et bra eksempel. Disse vennlige store hundene er også kjent for å være meget glade i barn. Så det kan være helt naturlig, også for en giganthund, å ville sitte på ditt fang for å styrke relasjonen mellom dere.

Dominans

Treffer du en ny hund kan det være den vil sitte på ditt fang for å hevde dominans. Og har du nettopp fått en ny hund i kan det være at en av de andre hundene dine vil sitte på ditt fang for å hevde sin dominans over andre hunder. Når hunder sitter på vårt fang føler de at de er høyere enn de andre og har bedre kontroll. Om din hund sitter på ditt fang og bjeffer eller knurrer på andre hunder kan det være at den kjenner at den må markere sin dominans ekstra. Tar denne oppførselen overhånd eller blir mer aggressiv bør du kontakte din dyrlege om hva du bør gjøre. Men skjer det bare en gang innimellom er det ingenting å bekymre seg for.

Brown dog sits on a lady's lap sitting on the floor.De vil bare ha det moro

Både tisper og hanhunder kan finne på å sitte på vårt fang fordi de synes det er moro. Da kan de også rulle rundt og komme med koselyder. Da kan det være trivelig å lekesloss litt eller klø de på magen til de tilslutt blir over seg av lykke. Så bare la de kose seg på fanget ditt. Nyt øyeblikket.

Kosetid

Noen ganger kan hundeeiere ønske at det satt en hund på fanget deres. Etter en lang dag på jobben eller annet tett program og stress ønsker mange hundeeiere å være nær sin hund. Mennesket og hunden kan ha god, kontaktskapende kvalitetstid i sofaen. Så istedenfor å få din hund til å ligge på gulvet foran deg kan du kanskje heller invitere den opp i sofaen for å nyte hverandres selskap.

Så hunder kan ville sitte på fanget ditt av flere grunner. Men uansett, bare det å ha en hund rundt seg gjør en hvilken som helst dag mye bedre.

Biografi forfatter

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

 

Chrissie Klinger er en forfatter og lærer og har to barn, tre hunder og tre katter. Hennes hund Jake elsker å sitte på fanget hennes ved enhver anledning! Chrissie lever et aktivt og miljøvennlig liv på landet i Pennsylvania.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Lam med Ris

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Canine Adult Lamb and Rice er sammensatt for å støtte sunn fordøyelse og mager muskelmasse. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og lett fordøyelig lam.
 • Hill's™ Science Plan™ hund Voksen med Oksekjøtt

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Delicious Beef er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen med Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Chicken er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ VetEssentials™ Valp Mini Kylling

  <ul><li><p>Eksklusivt hos dyrlegen. Komplett ernæring som støtter de fem essensielle helsebehovene hos valper fra 4 ukers alder for god vekst. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og DHA for kognitiv utvikling og godt immunforsvar.</p>