Overflødig vekt innebærer store risikoer for hunder

Hundeeiere er ikke alltid klar over at hunden deres er i dårlig form. Det er en av grunnen til at nesten halvparten av Europas katter og hunder er overvektige!

 

Men en overvektig hund kan få alvorlige helseproblemer. Selv med noen få ekstra kilo kan hunden risikere en rekke helseproblemer som:

  • Betennelse i bukspyttkjertelen
  • Kortere forventet levetid
  • Hudsykdommer
  • Diabetes
  • Artrose og redusert bevegelighet

Hvis du mener at hunden din er alvorlig overvektig eller fet, må du passe på å oppsøke veterinær slik at dere sammen kan utarbeide en trygg løsning for hunden din.

Er hunden din overvektig?

 

Kroppstilstandspoeng, eller BCS, er et verktøy som brukes til å vurdere kroppsfettnivået og fastsette riktig kroppstilstand hos dyr. En veterinær kan foreta en ekspertvurdering av hundens BCS for å se om hunden har idealvekt eller om den trenger litt hjelp. Du kan prøve det selv med dette praktiske BCS-verktøyet.

 

Kontroller din hund sin BCS

 

Sunn vekt har sine fordeler

Forskning viser en klar sammenheng mellom hunders vekt og livskvalitet. Hunder som kan oppnå og opprettholde en sunn vekt, lever lenger og er gladere enn kronisk overvektige eller fete hunder:

 

 

De er bedre i stand til å løpe, hoppe, leke og delta i familieaktiviteter

Hunder med sunn vekt unngår risikoen for en rekke vektrelaterte sykdommer

Hunder med idealvekt er bedre i stand til å utforske omgivelsene sine og reagere på stimuli. Dette gjør at hunden føler seg avslappet og har det bra

De har det fysisk bedre og kan enkelt komme til hvis det klør, de kan flytte seg til et svalere sted osv.

Noen raser er mer utsatt for puste- eller hjerteproblemer, men dette kan være en mindre faktor hos hunder med sunn vekt

Lek deg til en sunn vekt

Her er noen tips til leker slik at hunden din kan få mosjon på en måte som er morsom for dere begge to.

 

Hent og slipp

 

Tenk på rasen når du begynner – har du en gjeterhund eller en jakthund? Kasting av leker som hunden skal hente kan holde en retriever i aktivitet i timevis, mens gjeterhunder vil fryde seg over organiserte leker. Jakthunder liker å bruke nesen og følge spor. Kan den finne et familiemedlem?
 

Gjemsel

 

Gjemsel er en fin lek for hunden din, selv om den kanskje ikke lykkes på første forsøk. "Gjem deg" i et annet rom og rop på hunden. Belønn deretter hunden med masse ros eller gi en tørrfôrkule når den finner deg. Hunden trenger kanskje noen forsøk før den finner ut av det, men når den er klar, kan du gjøre det vanskeligere for den ved å finne mer kreative gjemmesteder. Bare pass på at hunden ikke mister motet.

En mot alle

 

Dette er en flott gruppelek, samtidig som det er en måte å forsterke dressuren på for å få hunden til å komme når du roper. Når hunden er klar, kan du øke vanskelighetsgraden ved å få flere med på leken, der alle roper på hunden fra ulike steder etter tur, for å virkelig holde den skjerpet.
 

Lag en hinderløype eller agilitybane

 

De enkleste kan lages inne. Vær kreativ og bruk trygge gjenstander som sammenrullet teppe eller pappesker for å lage hindre og labyrinter å løpe gjennom. Sørg for at området er trygt, og juster banen etter hundens evner og størrelse. Når hunden har gått ned i vekt, kan den gjøre mer.

Gå i skog og mark

 

Dette er ikke en lek, men de fleste hunder elsker å gå tur. Hvis hunden er svært overvektig, vil den måtte gå litt ned i vekt før du tar fatt på en større utfordring. En viktig rutine er at du lar hunden foreta en daglig undersøkelse av "sitt territorium" (nabolaget, eller et sted du liker å gå regelmessig). Alle hunder kan ha fordeler av en blanding av rutinemessige turer og uforutsigbare ruter.

 

 

 

 

 

 

 

Balansert ernæring kan endre liv

 

Hundens daglige aktiviteter og humør kan påvirkes negativt hvis den er overvektig. Fôr som gir balansert ernæring kan hjelpe ham å oppnå en sunn vekt, samtidig som den er mett og fornøyd. Hill’s™ Science Plan™ Perfect Weight-fôr inneholder ingredienser av høy kvalitet som er nøye sammensatt for å fremheve den deilige kyllingsmaken hundene liker aller best. Finn Hill’s™ Science Plan Perfect Weight-fôr hos veterinæren eller i en dyrebutikk nær deg.

 

 

anchor

Omsorg for katt eller hund

ARTIKLER OG VERKTØY

Senter for katte-/hundeomsorg