Overvektige katter: Vær klar over risikoen

Fedme er et alvorlig helseproblem hos katter, men det blir ofte oversett fordi vektøkningen skjer gradvis. Det er en av grunnen til at nesten halvparten av Europas katter og hunder er overvektige.

 

For en overvektig katt kan selv bare et par ekstra halvkilo utgjøre en stor forskjell for helsen, og den kan være utsatt for en rekke alvorlige helseproblemer som:

  • Hudsykdommer
  • Diabetes
  • Artrose og redusert bevegelighet
  • Urinveissykdom

Hvis du mener at katten din er overvektig, må du snakke med veterinæren slik at dere sammen kan utarbeide en trygg løsning.

Anerkjenne problemet: Kroppstilstandspoeng

 

Kroppstilstandspoeng er et verktøy som brukes til å vurdere kroppsfettnivået og å fastsette riktig kroppstilstand hos dyr. En veterinær vil sjekke katten din, fra hale til værhår, kjenne på ribbein og langs magen, for å se om katten din har en sunn vekt eller ikke. Du kan prøve det selv mellom kontrollene ved å bruke vårt enkle BCS-verktøy.

 

Kontroller din katt sin BCS

Spill på kattens instinkter: Mosjon gjennom lek

 

Mosjon er morsommere når det ikke oppleves som mosjon. Her er noen leker du kan leke med katten for å holde den i bevegelse og hjelpe den å gå ned i vekt.

 

På jakt

 

Selv om katten er en vennlig, lodden venn er den i realiteten en helhjertet jeger. Gjem noen godbiter rundt omkring i huset (veterinæren kan anbefale et godt vektkontrollfôr), så den kan lete rundt etter "byttet". Husk å plassere dem på forskjellige steder, slik at katten må strekke seg, hoppe osv.

 

Jag og fang

 

La katten jakte på en lysstråle eller en katteleke. Katten vil elske oppmerksomheten og muligheten til å finpusse medfødte jaktferdigheter. Etter hvert som katten går ned i vekt, vil den kunne leke mer aktivt og i lengre perioder.

 

Tips for en vellykket lekestund

  • Gi katten ulike trygge leker og bytt dem ut ofte. Katter kan bli lei av den samme gamle leken, men gamle leker blir som nye når katten ikke har sett dem på en stund.

  • Katter liker orden og forutsigbarhet, så prøv å leke med henne til samme tid hver dag, som før middag og når du kommer hjem.

  • De fleste katter foretrekker hyppig, men ikke nødvendigvis intenst samvær. Å leke i noen få minutter flere ganger per dag kan være bedre for kattens tålmodighet enn å leke i 30 minutter én gang per dag, slik at hun får mer mosjon.

 

 

Fordeler ved å oppnå en sunn vekt for katten din

 

Katten vil føle seg mer som sitt unge selv hvis den kan oppnå og opprettholde idealvekten. Å holde katten på en sunn vekt kan ha følgende fordeler:

 

 

De er bedre i stand til å løpe, hoppe, leke og delta i familieaktiviteter

 

Katter med idealvekt har mindre risiko for en rekke vektrelaterte sykdommer

 

Katter med optimal vekt kan enkelt stelle pelsen sin selv

 

De har lettere for å reise seg og gå til vannskålen eller kattedoen oftere, noe som bidrar til å unngå problemer som urinveissykdom

Sunne katter finner de mest behagelige stedene i omgivelsene sine

De beveger seg naturlig litt mer rundt, selv om de ikke mosjonerer mye

Når man holder på de daglige rutinene, hjelper det katten å holde seg avslappet og å føle at den har kontroll over omgivelsene

Sunn vekt bidrar til bedre følelsesmessig og mental helse hos katter

 

Balansert ernæring kan endre liv

 

Kattens daglige aktiviteter kan påvirkes negativt hvis den ikke har en sunn vekt. Fôr som gir balansert ernæring kan hjelpe katten med å oppnå optimal vekt, samtidig som den er mett og fornøyd. Hill’s™ Science Plan™ Perfect Weight-fôr inneholder ingredienser av høy kvalitet som er nøye sammensatt for å fremheve den deilige kyllingsmaken kattene liker aller best. Finn Hill’s™ Science Plan Perfect Weight-fôr hos veterinæren eller i en dyrebutikk nær deg.

 

anchor

Omsorg for katt eller hund

ARTIKLER OG VERKTØY

Senter for katte-/hundeomsorg