Betydningen av urinveishelse

Ingen liker å tørke opp etter at katten eller hunden har hatt et "uhell", og ved å hjelpe katten med å opprettholde sunne urinveier kan du legge det bak deg.

Sunne urinveier hos katt innebærer sunne nyrer og en sunn blære. Nyrene spiller en viktig rolle ved å filtrere avfallstoffer fra blodet. De opprettholder også den normale væske- og mineralbalansen i kroppen. Når katten har en sunn blære og sunne nyrer, har den mindre tendens til å urinere utenfor kattedoen eller utvikle urinveisproblemer eller -infeksjoner.

Her er noen tips til hvordan du kan hjelpe katten din med å opprettholde sunne urinveier.

 

Gi katten mye vann

 

Vi består alle av mest vann, og katter er ikke noe unntak. Vann er den grunnleggende byggesteinen for liv, så pass på at katten din alltid har tilgang til friskt, rent vann. Prøv å ha flere vannstasjoner rundt omkring i huset, og bruk skåler i ulike materialer, former, størrelser eller dybder – vær kreativ og finn ut hva katten liker best.

Noen katter foretrekker rennende vann. Hvis dette høres ut som katten din, kan du se om du kan montere en vannfontene for å holde katten glad og hydrert. Det å gi katten våtfôr, som porsjonsposer, kan hjelpe katten å øke væskeinntaket naturlig.

 

Sett fôr- og vannskålen unna kattedoen

 

Ingen liker å gjøre fra seg der de spiser. Pass alltid på at matskålen og kattedoen minst er i motsatte hjørner i rommet, og helst i forskjellige rom. Og hvis katten din fortsetter å tisse utenfor doen, kan du bare sette matskålen på det aktuelle stedet. Problemet kan da være løst.

 

La katten få et rolig sted der den kan slappe av og stresse ned

 

Det er mye viktigere enn du tror å holde katten rolig og avstresset. Stress er ikke bare plagsomt, det er også en hovedsynder når det gjelder mange urinveisproblemer hos katter. Det er enkelt å gjøre hjemmet ditt kattevennlig, og det kan hjelpe katten å holde seg avslappet. Ha alltid atskilte områder for fôring, kattedo, søvn og lek for at katten ikke skal bli stresset. Katter liker også rutiner, så de liker å få mat og å leke til faste tider.

anchor

 

Ikke skur kattedoen

I stedet for å skure kattedoen skal du tømme den etter bruk og rengjøre den annenhver uke. Katter trenger lukt for å navigere i omgivelsene. Hyppig rengjøring og skuring fjerner luktene fra kattedoen, sånn at det blir vanskelig for katten å huske hva den er til. Hvis du spar ut etter at katten er ferdig, og skurer grundig med noen ukers mellomrom, er det mer enn nok til å holde kattedoen i orden.

 

La katten få privatliv på do

 

Det som gjelder for mennesker, gjelder også for katter – vi vil ha fred og ro når vi er på do. Sett kattedoen på et rolig, atskilt sted og hold deg unna når katten bruker den. Ikke glem å fortelle resten av familien at de må la katten være i fred når den gjør fra seg.

 

Det er vel bare eldre katter som får urinveisproblemer?

 

Feil! Det er uvanlig at en kattunge får urinveisproblemer, men de fleste blæreproblemer som urinstein oppstår oftere når katten kommer i voksen alder, men før den blir gammel. Nyreproblemer kan forekomme i alle aldre, men risikoen øker når katten blir eldre. Derfor er det spesielt viktig å støtte en sunn blære- og nyrefunksjon etter at katten er blitt voksen.

 

Hvilken rolle spiller ernæringen?

 

Det kostholdet katten har, spiller en viktig rolle for generell helse og velvære. Hvis katten din blir diagnostisert med urinveisproblemer, skal du se etter et fôr som har justert mineralinnhold for å støtte en sunn blære. Snakk med veterinæren for å finne ut om Hill’s™ Science Plan Urinary Health kan avhjelpe urinveisproblemene til katten din.

Omsorg for katt eller hund

ARTIKLER OG VERKTØY

Senter for katte-/hundeomsorg