Sommervarme og tips ved varmt vær

Publisert av
min. lesing

På samme måte som oss mennesker trenger katter spesiell pleie når vi får varmt, solfyllt vær. Både inne- og utekatter kan lide av solbrenthet, utmattelse av varme og dehydrering, så forsikre deg om at du og katten din er forberedt for sommervarmen.

Katter elsker varmen, men jo varmere det blir jo større blir sjansen for at de kan få en varmerelatert sykdom. Dette er forebyggende tiltak du kan ta for å hjelpe katten din med å holde seg sunn og frisk i sommermånedene. 

Unngå solbrenthet

Hvite katter, eller katter med hvite ører og ansikt er spesielt utsatte for å bli solbrente. Smør på godt med solkrem med høy solfaktor på ørene og i ansiktet, siden du ikke kan stole på at de holder seg i skyggen! Når solen er på sitt sterkeste og du har mulighet til det, er det også tilrådelig å holde katten din innendørs for å beskytte den mot alvorlig solskade. 

Unngå heteslag

Når det er ekstremt varmt, kan du hjelpe katten din med å unngå solstikk ved å holde henne innendørs i et kjølig rom. Å gni henne med et fuktig håndkle vil også hjelpe, det vil også hjelpe å putte potene hennes i en balje med kjølig vann og å legge en kald kompress under halsen hennes. Prøv å legge en pose med frosne erter inni et håndkle på plassen hennes, slik at hun har et kjølig sted å ligge på. Ertene vil flytte på seg for å tilpasse seg kroppen hennes, og kan dermed bli et 'personlig spa' som kjøler henne ned.

Hvis du mistenker at katten din har fått heteslag, sjekk denne listen for tidlige symptomer:

 • Pesing
 • Angst, muligens vist ved at den går fram og tilbake
 • Økt hjerterytme
 • Vanskeligheter med å puste eller hyperventilering (raser med flat nese kan vise dette tidligere på grunn av tettere luftveier)
 • Mørkerødt tannkjøtt
 • Apati
 • Forhøyet kroppstemperatur (din katts kroppstemperatur burde være mellom 38 og 39 grader celcius. En kroppstemperatur på mer enn 40 grader er et klart varselstegn)

Hvis katten din viser noen av disse tegnene, kjøl henne ned så raskt som mulig ved å dyppe henne i kjølig vann og deretter pakk henne inn i våte håndklær. Deretter ta henne til veterinæren med en gang, heteslag kan i ekstreme tilfeller være dødelig. 

Unngå dehydrering

Dehydrering kan være alvorlig for katter, så forsikre deg om at du har nok vann stående framme i og rundt huset med en gang varmen begynner å stige. Husk også å fylle på igjen så snart du ser at det minker i skålene. Noen katter drikker mindre når det blir varmere, men du kan oppmuntre den til å drikke mer ved å legge en isbit i vannet og å holde det friskt og rent. Å forsiktig prøve å overtale dem ved å sette skålen ved siden av dem kan også hjelpe. 

Sørg for ly inne

Inne trenger kattene å ha mange mulige steder å søke ly fra den stekende sola, så hvis du har en tendens til å la gardinene være åpne hele dagen, kan det være lurt å tenke deg om. Solstrålene kan hurtig varme opp et rom og dermed gi kattene lite ly på dagtid, så hvis du må ha gardinene åpne, gjør det i kun et rom og la resten være lukket. Dette vil holde temperaturen nede å gi katten din den skyggen den trenger.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med lam

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Katt Eldre Voksen 7+ Kylling

  SENIOR KATTER (7+ år), SENIOR KATTER (7+ år)