Informasjon om katterasen siameser og dens personlighetstrekk

 

Siameseren er en veldig vakker og kjærlig katt som forlanger hengivenhet fra sin eier.

 

Kort om siameser
The Siamese Cat Breed

Siameseren er den legendariske tempelkatten til kongen av Siam.

Vektområde:

Hann: mellomstor: 3-5 kg. 
Hunn: liten: <3 kg.

Øyenfarge:

Blåøyd

Forventninger:

Levetid: 8-12 år.
Oppmerksomhetsbehov: Moderat, stort
Tendens til å røyte: Liten

Pels:

Lengde: Kort
Karaktertrekk: Glatthåret
Farger: Sjokolade, seal, lilla, blå, rød, kremfarget, fawn (beige), kanel
Mønster: Masket
Mindre allergenisk: Nei
Generelt behov for stell og pleie: Lite

Anerkjent i klubbsammenheng:

Anerkjennelse i katteforening
CFA, ACFA , FIFe, TICA 
Forekomst: Vanlig

Siameseren er en lang, elegant katt. Kroppen, halsen, beina og halen er lang.

Rasen er mellomstor, men har godt utviklede muskler.

Siameseren er en katt av ekstreme dimensjoner. Hodet er et langt triangel. Plasseringen av de høye ørene på hodet skaper en forlengelse av dette trianglet. Nesen er lang og rett. Beina er lange og slanke. Halen er lang og smalner til en spiss. Øynene er mandelformede og glinsende blå.

Pelsen til siameseren er kort, glansfull og ligger tett på kroppen. Skjønnheten til siameseren er basert på den slanke kroppen, de blå øynene og kontrasten mellom fargen på kroppen og den mørkere fargen på ekstremitetene. Denne kontrasten er kalt fargerestriksjon, eller, mer vanlig, pointing (mørkere farge på ansikt, ører, hale og bein). Pelsen på ører, hale og føtter har en annen farge enn kroppen, og denne mørkere fargen blandes gradvis inn i den lysere fargen på kroppen. Ansiktet har en dypere maskefarge. Masken dekker ansiktet, omgir øynene og dekker værhårputene. Masken er mindre på en kattunge, og vil gradvis tilta ettersom den vokser.

Personlighet:

Siameserkatten er ikke bare vakker, den er også høyst intelligent. Den kan læres opp til å gå i bånd. Denne intelligensen betyr derimot ikke at den kan læres opp til å gjøre alt det man ønsker. Som med de fleste andre høyst intelligente raser, har siameseren sin egen vilje.

Siameseren er en kjærlig katt som forlanger at eieren er like hengiven til den som den er til eieren. Eieren må vise hengivenhet til siameseren og ha tid til å leke med den.

Å leve med:

På grunn av dens lange, muskuløse kropp, vil vektøkning lett være synlig på en siameser. Siamesere vil få hengebuk etter én dag med for mye mat. Det er viktig å regulere kosten nøye. De lange, tynne beina er ikke laget for å bære ekstra vekt.

Siamesere er flinke til å hoppe og elsker høyder, derfor bør de ha tilgang til klatrestativ og høytliggende steder. Siamesere elsker å leke og setter pris på leketøy spredt rundt omkring i huset for deres fornøyelse. Selv om pelsen er lettstelt, pleier siameseren å forbinde børsting med hengivenhet og ha glede av pelspleiestunden.

Siameseren ser gjerne elegant ut, men den kan være en skjødekatt. Den er ekstremt hengiven og sover ved sin eiers side.

Opprinnelse:

Den vakre siameseren er den legendariske tempelkatten til kongen av Siam. Kattene var ikke bare respektert av kongen for deres skjønnhet, men de ble også brukt som vaktkatter. Siameseren ville sitte på høye søyler rundt tronen til kongen. Dersom noen truet kongen, ville kattene hoppe fra søylene og ned på vedkommende. Sammen kunne siameserne, med sin størrelse, styrke og evne til å hoppe ned fra en høyde, slå ned personen. De ville om nødvendig klore ansiktet på personen som trodde han kunne skade kongen av Siam.

Ingen vet om denne legenden er sann, men katten som den tyske naturalisten og oppdageren Peter Simon Pallas så, kan ha vært en siameser. Denne katten ble omtalt i Pallas’ rapporter fra utforskninger av Det kaspiske hav på 1700-tallet. Pallas beskrev den med “ører, poter og hale ... ganske svarte. Den er mellomstor i størrelse, har noe kortere bein enn den alminnelige katten, og hodet er lengre mot nesen”.

De første siameserkattene i Europa var en gave fra kongen av Siam til generalkonsulen ved det engelske generalkonsulatet i Bangkok på slutten av 1800-tallet. De første siameserkattene i vestlig katteoppdrett ble kalt Pho og Mia. De var avlsmaker som Owen Gould brakte til England i 1884. Kattungene etter Pho og Mia ble stilt ut av søsteren til Owen Gould under Londonutstillingen i Crystal Palace i 1885. Den første siameserkatten i USA var også en gave fra kongen av Siam til en venn. På slutten av 1890-tallet og tidlig på 1900-tallet ble siameserkatter eksportert til Nord-Amerika fra Storbritannia, Frankrike, Japan og Siam. Siameserne forble ganske sjeldne inntil etter andre verdenskrig, da de raskt ble nummer en når det gjaldt antall registreringer.

Relaterte artikler