Informasjon om katterasen perser og dens personlighetstrekk

 

Perseren er en rolig og avbalansert katt som er kjent for å like en solfylt vinduskarm, samt vise plutselige utbrudd av kattungepreget energi.

 

Kort om perser
The Persian Cat Breed

Perseren er ikke kjent for sin energiladede mosjon. Det er derfor viktig å være oppmerksom på vektkontroll.

Vektområde:

Hann: stor: >5 kg. 
Hunn: mellomstor: 3-5 kg.

Øyenfarge:

Blåøyd, kobber, grønnøyd, nøttebrun, oddeyed

Forventninger:

Levetid: 8-11 år. 
Oppmerksomhetsbehov: Moderat
Tendens til å røyte: Stor

Pels:

Lengde: Lang
Karaktertrekk: Silkemyk
Farger: Hvit, rød, kremfarget, svart, blå, sjokolade, lilla, sølv, gyllen, rødaktig, skilpadde, blå-kremfarget, brun, calico, seal
Mønster: Ensfarget, skilpadde, tofarget, trikolor/calico, tabby, smoke, shaded, masket
Mindre allergenisk: Nei
Generelt behov for stell og pleie: Stor

Anerkjent i klubbsammenheng:

Anerkjennelse i katteforening
CFA, ACFA , FIFe, TICA 
Forekomst: Vanlig

Perseren er en mellomstor katt, selv om den er stor og har kraftig beinbygning. Mengden av pels gjør at den kan virke større enn det den faktisk er.

Perseren har ekstreme dimensjoner. Kroppen er kort, men tykk, med tykke bein og en kort, tykk hals. Halen er kort og ørene er små. Hodet er rundt med store, runde øyne. Sett fra siden er ansiktet flatt, og nesen skifter retning slik at det du ser mest av, er den fargede huden på nesen.

Pelsen til perseren er tykk, fyldig og lang. Den er delikat, men bør være skinnende og glansfull.

Personlighet:

Perseren er en rolig katt som viser utbrudd av kattungepreget aktivitet. Den kan ligge og sove i solen, og helt plutselig vil den fare opp og løpe og rulle rundt i rommet.

Perseren vil strekke seg ut ved din side, sove i sengen din, og sitte på fanget ditt dersom den føler for det. Den har ingenting imot endringer i rutine, og er vanligvis vennlig med alle og enhver

Å leve med:

Kosten til perseren må være nøye regulert for å holde den ved god helse. Siden rasen ikke er kjent for sin energiladede mosjon, er det viktig å være oppmerksom på både kosten og regelmessig mosjon. Dette betyr at perseren har behov for å mosjonere for å opprettholde god helse. Selv om persere liker å leke med eierne og med interaktive leketøy, som lekeballer og lekemus, er det viktig å sørge for at de får mosjon hver dag.

Perseren har behov for pelspleie hver dag. Den må børstes og gres for å unngå floker i pelsen. Det er også viktig å tørke av det flate ansiktet ofte og forsiktig, da tårer vil tørke og danne et belegg under øynene.

Fôr & Ernæringsbehov:

Hvilket fôr passer best til Perseren? En Perser er en katt med et behagelig lynne, som er kjent for å elske å ligge og sole seg i vindueskarmen og plutselig kaste seg ned i nærmest kattungeaktige energiutladninger. Perserens pels er tykk, kraftig og lang, og skal opprettholdes blank og skinnende. Den store pelsdrakten kan også være årsaken til problemer med hårballer. Derfor kan man med fordel gi Perseren et fôr som er utviklet spesifikt for å redusere problemer med hårballer. Hill's Science Plan Hairball Indoor inneholder en fiberteknologi som medvirker til å forhindre dannelse av hårballer hos voksne katter, som vil ha godt av en lettere og sunnere livsstil. Les mer her. En annen viktig vurdering i forhold til kattens sunnhet er væskeinntaket. Mange katter får ikke drukket det vannet de trenger, noe som kan være årsak til bl.a. urinveisproblemer.  Det er flere ting du kan gjøre for å få katten din til å innta mer væske. Det kan f.eks. være en god idé å servere vannet i en bred skål, hvor kattens værhår ikke er nær kanten, eller tilby den vann via en vannfontene. I tillegg til å gjøre det enklere for katten din å drikke vann, kan du også snike i den ekstra væske ved hjelp av fôret. Våtfôr av høy kvalitet er like viktig for kattens helse som et godt tørfôr. Hill’s-fôr er fremstilt med et optimert utvalg av naturlige ingredienser for å gi katter nøyaktig det de trenger på alle livsstadier. Vil du lese mer om vår kattemat kan du trykke her. 

Opprinnelse:

Perseren er en eldgammel katterase og har, som andre eldgamle raser, en noe uklar opprinnelse. Langhårede katter eksisterte i Italia på 1500-tallet. Disse kattene ble importert fra Asia. Pietro della Valle brakte en katt fra Persia til Italia i det 17. århundret for at den skulle være en del av avlsprogrammet. Denne katten kan ha vært en katt som de i Persia kalte for sandkatten, en katt som levde i ørkenen. Denne sandkatten hadde en ullaktig pels, nesten som en skuresvamp, for å beskytte den mot omgivelsene og gjøre den tilpasningsdyktig.

Rundt hundre år senere fikk Nicolas de Pereisc tak i noen langhårede katter. Disse kattene kom fra Tyrkia, som også er hjemlandet til den tyrkiske angoraen, en annen langhåret katterase. I det 19. århundret ble etterkommerne av disse tyrkiske kattene avlet med noen av kattene fra Italia, og det var starten på den moderne perseren. Selv om denne rasen er eldgammel, er den faktisk laget av mennesker.

Populariteten til perseren ble forbedret da dronning Victoria og andre kongelige ble forelsket i denne vennlige rasen. De ble introdusert i USA på slutten av det 19. århundret, der de straks ble populære.

Relaterte artikler