Informasjon om katterasen norsk skogkatt og dens personlighetstrekk

 

Den norske skogkatten er en sterk, muskuløs katt som også er en kjærlig følgesvenn og som setter pris på ros fra sine eiere.

 

Kort om norsk skogkatt
The Norwegian Forest Cat Breed

Den norske skogkatten er en stor katterase, og mengden av pels gjør at den ser enda større ut.

Vektområde:

Hann: stor: >5 kg. 
Hunn: stor: >5 kg.

Øyenfarge:

Blå, grønn, gull, oddeyed

Forventninger:

Levetid: 8-14 år.
Oppmerksomhetsbehov: Stor
Tendens til å røyte: Stor

Pels:

Lengde: Lang
Karaktertrekk: Glatt
Farger: Hvit, svart, blå, rød, kremfarget, sølv, gyllen, rødaktig, skilpadde, blå-kremfarget, brun
Mønster: Ensfarget, skilpadde, tofarget, trikolor/calico, tabby, ticket, smoke, shaded
Mindre allergenisk: Nei
Generelt behov for stell og pleie: Høyt

Anerkjent i klubbsammenheng:

Anerkjennelse i katteforening
CFA, ACFA , FIFe, TICA 
Forekomst: Sjelden

Den norske skogkatten er stor, med kraftig beinbygning og tykk pels. Den er muskuløs og ligner den jegeren som den en gang var.

Den har et triangulært hode som sitter på en kraftig, muskuløs hals. Ørene er mellomstore, og haken er sterk og litt avrundet. Bakbeina på den norske skogkatten er noe lengre enn forbeina. Beina har kraftige muskler. Potene ser nesten for store ut - de er store og runde, og har hår mellom tærne.

Mengden av pels gjør at den norske skogkatten ser enda større ut enn det den er. Pelsen er både tykk og lang. Denne pelsen ga rasen naturlig beskyttelse da den levde vilt i skogen. Pelsen kjennes silkemyk, og pelslengden varierer sterkt med årstidene. Pelsen på halen ser også lang og buskete ut.

Personlighet:

Den norske skogkatten er en vennlig og hengiven katt. Den setter pris på ros og elsker å samhandle med eieren. Den er en hengiven følgesvenn og knytter bånd med eierne så snart som den har akseptert at de er dens eiere.

Den norske skogkatten har aldri glemt sin opprinnelse. Den er fortsatt en jeger innerst inne. Den elsker å jakte på leketøy som om de var levende. Den er territoriell og patruljerer flere ganger om dagen for å være sikker på at alt er som det skal være.

Å leve med:

Den norske skogkatten pleier å regulere sin egen kost godt. Den øker mosjonen og skjærer ned på matinntaket etter hvert som den føler behov for det. Så lenge den får tilstrekkelig med leketid og plass til å løpe rundt, vil det ikke være nødvendig å sette sammen en kostplan for den.

Siden den norske skogkatten er territoriell, foretrekker den å ha en plass som er dens egen. Den liker å løpe, gjemme bort og overfalle sine leketøy. Tilstrekkelig med plass og høytliggende steder bør være tilgjengelig.

Det er nødvendig å pleie pelsen til den norske skogkatten hver dag for å unngå floker, spesielt i løpet av røytetiden. Denne pelspleien kan bli gjort som en del av lekestunden, men vanligvis liker den godt å bli børstet. Som for de fleste katter med tykk pels, kan det være nødvendig å gi den en hårballkur når naturlig røyting pågår.

Fôr & Ernæringsbehov:

Hvilket fôr passer best til den norske Skogkatten? Norsk Skogkatt er kjent for å være stor med kraftig beinbygning og tykk pels, men den flotte manken kan også være årsak til problemer med hårballer. Derfor kan man med fordel gi norske Skogkatter et fôr som er utviklet spesifikt for å redusere problemer med hårballer. Hill's Science Plan Hairball Indoor inneholder en fiberteknologi som medvirker til å forhindre dannelse av hårballer hos voksne katter, som vil ha godt av en lettere og sunnere livsstil. Les mer her. En annen viktig vurdering i forhold til kattens sunnhet er væskeinntaket. Mange katter får ikke drukket det vannet de trenger, noe som kan være årsak til bl.a. urinveisproblemer.  Det er flere ting du kan gjøre for å få katten din til å innta mer væske. Det kan f.eks. være en god idé å servere vannet i en bred skål, hvor kattens værhår ikke er nær kanten, eller tilby den vann via en vannfontene. I tillegg til å gjøre det enklere for katten din å drikke vann, kan du også snike i den ekstra væske ved hjelp av fôret. Våtfôr av høy kvalitet er like viktig for kattens helse som et godt tørfôr. Hill’s-fôr er fremstilt med et optimert utvalg av naturlige ingredienser for å gi katter nøyaktig det de trenger på alle livsstadier. Vil du lese mer om vår kattemat kan du trykke her. 

Opprinnelse:

I følge legenden vil en katt sno seg inn og ut mellom trærne i skogen, og dukke opp og forsvinne som på magisk vis. Noen ganger er det kun den lange, tykke halen til denne magiske katten som kan ses. Den vet hva som foregår, når intet menneske gjør det. Den vet til og med hva som står skrevet i hjertet til et menneske. Denne vakre katten, med den nydelige, uvanlige halen, er den norske skogkatten.

Med en legende som er like vakker som rasen selv, begynte oppdretterne i Norge å utvikle den magiske skogkatten til en rase som ville bli akseptert på utstillingsbordet. Den norske skogkatten ble stilt ut for første gang på en katteutstilling i Norge før andre verdenskrig.

Det tok litt tid for den norske skogkatten å komme seg over til USA, der maine coonen, USAs egen skogkatt, allerede holdt landet målbundet. Ved hjelp av en gruppe oppdrettere engasjert i å holde den norske skogkatten i utstillingsringen, har denne rasen blitt velkjent i USA, der den har en tilhengerskare.

Relaterte artikler