Informasjon om katterasen havana brown og dens personlighetstrekk

 

Havana brown er en livlig, glansfull katt, som liker å samhandle med eieren, men som også kan være en enstøing av og til.

 

Kort om havana brown
The Havana Brown Cat Breed

Havana brown er en svært sjelden rase. Dersom det fantes en liste over truede katteraser, ville havana brown-rasen antagelig ha stått øverst.

Vektområde:

Hann: mellomstor: 3-5 kg.
Hunn: liten: <3 kg.

Øyenfarge:

Grønnøyd

Forventninger:

Levetid: 8-13 år.
Oppmerksomhetsbehov: Moderat
Tendens til å røyte: Moderat

Pels:

Lengde: Kort, mellomlang
Karaktertrekk: Glatthåret
Farger: Brun, lilla, sjokolade
Mindre allergenisk: Nei
Generelt behov for stell og pleie: Moderat

Anerkjent i klubbsammenheng:

Anerkjennelse i katteforening
CFA, ACFA , TICA 
Forekomst: Sjelden

Havana brown er en mellomstor katt med en lang, muskuløs kropp. Hannkattene er større enn hunnkattene.

Hodet på havana brown-katten er triangulært, men den har et unikt utseende siden haken er godt utviklet og nesten kvadratisk. Dette utseendet gjør at snutepartiet ser ut som en maiskolbe. Ørene og øynene på havanaen er mellomstore, og øynene har en klar, glinsende grønnfarge.

Pelsen til havanaen er kort til mellomlang, slett og glansfull. Pelsen er en fyldig, dyp brunfarge med en svak mahognitone, som er unik for denne rasen.

Personlighet:

Havana brown er en livlig katt, men den er ofte fornøyd med å leke med en favorittleke alene. Den leker også med eieren, men kan av og til være en enstøing. Denne rasen pleier å vise tillit til én person, og vil knytte seg til den personen for livet.

Å leve med:

Kosten til havana brown-katten må reguleres slik at den ikke ender opp med å bli overvektig. Den er slank og muskuløs, og bør bli holdt i den tilstanden.

Opprinnelse:

Havana brown har en noe uklar opprinnelse. Enkelte kattehistorikere mener at denne vakre rasen oppsto ved hjelp av et avlsuhell, mens andre mener at avlen var bevisst. Uansett bakgrunn, i England i 1952 ble en sjokoladefarget kattunge født. Denne kattungen fikk navnet Elmtower Bronze Idol, og er betraktet som den første havana brown-kattungen. Året etter var det fire havana brown-hannkatter. De er grunnlaget for havana brown-rasen.

Havana brown fikk navnet sitt etter den dype, fyldige brunfargen på Havana-sigaren. Dette skapte litt forvirring rundt opprinnelsen til rasen, siden mange trodde at dette betydde at rasen hadde sitt opphav i Cuba istedenfor i England. Navnet ble på et tidspunkt prøvd endret til “chestnut brown” (kastanjebrun), men det slo ikke igjennom, og originalnavnet på rasen, havana brown, ble gjenopptatt.

Havana brown er kjent som “havana” i Europa og i ett katteregister i USA. Bruken av “havana” i Europa har et historisk grunnlag, mens endringen i USA sikter til at rasen kommer i en annen farge enn dens tradisjonelle dype brunfarge.

Havana er en svært sjelden rase. Dersom det fantes en liste over truede katteraser, ville havana brown-rasen antagelig ha stått øverst. Det gjøres for tiden forsøk på å redde denne rasen fra å dø ut. I denne hensikt er det mulig at katteregisterne må bli åpnet igjen for denne rasen. Dette betyr at reglene for registrene må bli endret for å tillate utavl av de eksisterende havana brown-kattene med andre raser. Dersom du ser en havana brown, må du være innforstått med at katten som er registrert slik, kan ha en annen rase i sin herkomst. Det kan bety at det finnes små, men viktige forskjeller i dens personlighet og vaner, samt i dens utseende.

Relaterte artikler