Informasjon om katterasen chartreux og dens personlighetstrekk

 

Chartreuxen er en behagelig følgesvenn, og passer godt til enslige mennesker siden den leker i korte utbrudd og trives alene eller sammen med eieren.

 

Kort om chartreux
The Chartreaux Cat Breed

Det er nødvendig å børste chartreuxen hver dag for å forebygge floker, spesielt ved årstidsskiftet.

Vektområde:

Hann: stor: >5 kg. 
Hunn: stor: >5 kg.

Øyenfarge:

Golden, kobber, guløyd

Forventninger:

Levetid: 8-13 år.
Oppmerksomhetsbehov: Moderat
Tendens til å røyte: Moderat

Pels:

Lengde: Mellomlang
Karaktertrekk: Ullhåret
Farger: Blåøyd
Mindre allergenisk: Nei
Generelt behov for stell og pleie: Moderat

Anerkjent i klubbsammenheng:

Anerkjennelse i katteforening
CFA, TICA

Chartreuxen er en mellomstor katt. Den er svært muskuløs og har en kraftig beinbygning. Den har et tykt, rundt utseende. Hannkatter er større enn hunnkatter.

Siden den er en kraftig katt, skal alle delene være godt utviklet. Den har en bred brystkasse, muskuløs hals, sterke kjever og et godt utviklet snuteparti. Beina er relativt tynne, men sterke. Den ser ut som den gjorde til å begynne med, en katt som var tiltenkt å holde gnagere borte fra låven og huset.

Pelsen til chartreuxen er tykk og tett. Den er mye lengre og tykkere om vinteren. Pelsstrukturen en relativt hard, ettersom pelsen er en beskyttelse for katten.

Personlighet:

Chartreuxen er en behagelig følgesvenn. Den er bedagelig og rolig. Chartreuxen er en lidenskapelig lojal, hengiven katt som knytter seg til alle i familien.

Selv om chartreuxen elsker å leke, trenger den ikke oppmerksomhet hele tiden. Dersom den ønsker å leke, vil den finne noen som den vil overrekke et leketøy til. Chartreuxen leker også fint alene. Den er en god følgesvenn for enslige mennesker siden den leker i korte utbrudd og trives alene eller sammen med eieren.

Å leve med:

Chartreuxen er en tykk, muskuløs katt, så det er viktig å regulere kosten dens nøye. Til tross for rasens kraftige beinbygning og muskulatur, er det viktig å opprettholde riktig vekt og holde katten i god form.

Chartreuxen leker når den vil leke, og vil finne et leketøy. Dersom den ikke finner et leketøy, vil den lage et av det den finner. Interaktiv lek kan være nødvendig for å holde den i god form. Sørg for at den får tilstrekkelig mosjon. Chartreuxen liker jaktleker der den kan vise sin herkomst.

Daglig børsting er nødvendig for chartreuxen, spesielt ved årstidsskiftet når pelsen blir tykkere eller tynnere. Selv en korthåret katt kan få floker i pelsen hvis den ikke blir børstet regelmessig.

Opprinnelse:

Chartreuxen har en religiøs bakgrunn. Denne vakre blå katten ble trolig brakt til Frankrike fra Midt-Østen på 1500-tallet. Chartreuxen ble aktivt avlet av kartesianske munker i nærheten av Paris, og ble trolig brukt som brukskatt.

Et metodisk avlsprogram for chartreuxen ble startet i Frankrike i slutten av 1920-tallet. Dette resulterte i en korthåret, blå katt som var sunn og sterk, med et nydelig ansikt og en sterk kropp. Chartreuxen ble importert til Storbritannia, ikke kun for å avle på den som egen rase, men også for å forbedre kroppen, pelstypen og pelsfargen til den britiske korthårskatten.

I løpet av andre verdenskrig forsvant chartreuxen nesten helt. Selv om den er forholdsvis sjelden, har rasen blitt brakt tilbake som en levedyktig, sunn rase, ved hjelp av arbeidet til dedikerte oppdrettere.

Relaterte artikler