Informasjon om katterasen burmeser og dens personlighetstrekk

 

Burmeseren er flink til å klatre og hoppe, og elsker å bli beundret av dens eier, men kommer gjerne ikke overens med andre katteraser.

 

Kort om burmeser
The Burmese Cat Breed

Burmeseren elsker å ha god oversikt over verden rundt seg, og favorittplassen er gjerne et vindu med god utsikt.

Vektområde:

Hann: stor: >5 kg. 
Hunn: mellomstor: 3-5 kg.

Øyenfarge:

Golden, gul

Forventninger:

Levetid: 9-13 år.
Oppmerksomhetsbehov: Stort, moderat
Tendens til å røyte: Liten

Pels:

Lengde: Kort
Karaktertrekk: Glatthåret
Farger: Sable (brun), champagne, blå, platinum, lilla, fawn (beige), rød, kremfarget, sjokolade, kanel, skilpadde
Mønster: Ensfarget, skilpadde
Mindre allergenisk: Nei
Generelt behov for stell og pleie: Lite

Anerkjent i klubbsammenheng:

Anerkjennelse i katteforening
CFA, ACFA , FIFe, TICA 
Prevalens: Vanlig

Burmeseren er en mellomstor katt, men når den løftes opp, vil den kjennes mye tyngre ut enn den ser ut til å være. Den er en tettbygd katt, noe kompakt, men svært muskuløs med kraftig beinbygning.

Burmeseren er rund på hele kroppen. Hodet er rundt, øretuppene er runde, øynene, haken og selv potene er runde. Denne katterasen både ser og kjennes solid ut, og den er utrolig sterk.

Pelsen til burmeseren er kort og glansfull. Mørkere nyanser kan forekomme på maskene til kattunger, men denne nyansen forsvinner når kattene blir eldre, og man får et vidt spekter av de aksepterte fargene.

Selv om det er flere farger som har blitt akseptert i de senere år, har de fleste burmeserne fortsatt den tradisjonelle dype brunfargen (sable).

Personlighet:

Yngre burmesere er aktive, nysgjerrige katter med en god tilpasningsevne. Etter hvert som de blir eldre, derimot, blir enkelte burmesere kanskje litt for rolige, og foretrekker å iaktta fremfor å ta del i aktiviteter.

Uansett alder liker de å ha god oversikt over verden rundt seg, og favorittplassen er gjerne et vindu der de kan iaktta verden utenfor. Burmesere trives med andre burmesere, men de kommer gjerne ikke like godt overens med andre raser.

Å leve med:

Burmesere er flinke til å hoppe og klatre, og bør ha tilgang til klatrestativ og høytliggende steder. Burmeseren er en robust, tettbygd katt, og det er viktig å holde øye med dens kost for å forebygge fedme, spesielt dersom katten ikke får nok mosjon.

Selv om voksne burmesere er rolige katter, kan de også være lekne som kattunger, og de elsker den daglige lekestunden. De elsker oppmerksomhet fra sine eiere, og de liker spesielt godt å bli klappet og klødd på magen. En daglig kosestund er uhyre viktig for alle burmesere.

Opprinnelse:

I 1930 reiste en katt som het Wong Mau, fra Burma til USA sammen med dr. Joseph C. Thompson. Denne katten hadde en dyp brun farge, og mange eksperter trodde at hun kunne være en veldig mørk siameser. Dr. Thompson var ikke enig i dette, og han og andre likesinnede oppdrettere bestemte seg for å avle på Wong Mau for å fastsette hvilken rase hun faktisk var. Wong Mau var begynnelsen på burmeserrasen.

Wong Maus kattunger så ut til å bekrefte teorien til dr. Thompson. Da hun ble paret med en siameser, så kattungene ut til å være burmeser/siameser-hybrider og ren siameser. Da kattene som så ut som burmeser/siameser-hybrider, ble paret med hverandre, produserte de mørke burmeser-kattunger. De mørke burmeserkattene produserte rene burmesere, og viste at Wong May var en hybrid av siameseren og en mørk ukjent katterase.

Fordi denne rasen ble så populær, begynte dessverre hybrider å dukke opp i utstillingsringen i 1947, istedenfor renrasede burmesere. Utstilling av hybrider er et brudd på utstillingsreglene til Cat Fanciers’ Association (CFA). På grunn av dette bruddet, ble anerkjennelsen av burmesere tilbaketrukket. Denne anerkjennelsen ble ikke gjenopprettet før i 1953 da det amerikanske katteforbundet for burmesere forsikret arrangørene om at dette ikke ville skje igjen.

Relaterte artikler