Informasjon om katterasen britisk korthår og dens personlighetstrekk

 

Britisk korthår er en livlig, hengiven katt som er lidenskapelig lojal og en god følgesvenn for enslige mennesker.

 

Kort om britisk korthår
The British Shorthair Cat Breed

Det er nødvendig å børste den britiske korthårskatten hver dag, spesielt ved årstidsskiftet når pelsen blir tykkere eller tynnere.

Vektområde:

Hann: stor: >5 kg. 
Hunn: stor: >5 kg.

Øyenfarge:

Blåøyd, kobber, golden, oddeyed

Forventninger:

Levetid: 7-12 år.
Tendens til å røyte: Moderat

Pels:

Lengde: Kort, mellomlang
Karaktertrekk: Glatt
Farger: Hvit, blå, svart, kremfarget, rød, brun, sølv, rødaktig, blå-kremfarget, skilpadde, torbie (tabby+skilpadde) smoke, shaded
Mønster: Ensfarget, skilpadde, tofarget, trikolor/calico, tabby, smoke, shaded
Mindre allergenisk: Nei
Generelt behov for stell og pleie: Moderat, stort

Anerkjent i klubbsammenheng:

Anerkjennelse i katteforening
CFA, ACFA , FIFe, TICA 
Prevalens: Så som så

Britisk korthår er en mellomstor til stor katt, og den er sterk. Den er svært muskuløs og har en kraftig beinbygning. Den har et rundt, tykt utseende.

Siden den er en kraftig katt, skal alle delene av denne rasen være godt utviklet. Den britiske korthårskatten har en bred brystkasse, muskuløs hals, sterke kjever og et godt utviklet snuteparti. Beina er tykke og sterke. Rasen ser ut som den gjorde til å begynne med, en katt som var tiltenkt å holde gnagere borte fra låven og huset.

Pelsen til den britiske korthårskatten er tykk og tett. Den er mye lengre og tykkere om vinteren. Pelsstrukturen er relativt hard, ettersom pelsen er beregnet som en beskyttelse for katten.

Når du løfter opp en britisk korthårskatt, bør du alltid holde og støtte bakenden. Bakenden på den britiske korthårskatten må ikke trekke ned buken, da dette kan gjøre katten ubekvem og usikker.

Personlighet:

Den britiske korthårskatten er en svært behagelig følgesvenn. Den er bedagelig og rolig. Britisk korthår er en lidenskapelig lojal, hengiven katt som knytter seg til alle i familien.

Selv om den britiske korthårskatten elsker å leke, trenger den ikke oppmerksomhet hele tiden. Dersom den ønsker å leke, vil den finne noen å leke med og gi vedkommende et leketøy. Den britiske korthårskatten leker fint alene, og er således en god følgesvenn for enslige mennesker.

Å leve med:

Britisk korthår er en tykk, muskuløs katt, så det er viktig å regulere kosten dens nøye. Til tross for dens kraftige beinbygning og muskulatur, er det viktig å opprettholde riktig vekt og holde katten i god form. Den må få tilstrekkelig mosjon. Det kan være nødvendig med interaktiv lek for å holde rasen i god form.

Den britiske korthårskatten leker når den vil leke, og vil finne et leketøy. Dersom den ikke finner et leketøy, vil den lage et av det den finner.

Daglig børsting er nødvendig, spesielt ved årstidsskiftet når pelsen blir tykkere eller tynnere. Selv en korthåret katt kan få floker i pelsen hvis den ikke blir børstet regelmessig.

Den britiske korthårskatten kan være alene hjemme. Den er hengiven, men fordriver også tiden med å sove i solen. Den britiske korthårskatten trenger lite omsorg, og er en vidunderlig og rolig følgesvenn.

Fôr & Ernæringsbehov

Hvilket fôr passer best til en Britisk Korthår katt? Britisk Korthår er en mellemstor til stor katt, som er kjent for å være muskuløs og sterk. Hill's Science Plan Adult kattefôr er spesielt sammensatt for å gi voksne katter, blant disse Britisk Korthår rasen, den energien de trenger gjennem sine voksne år. Fôret er bl.a. fremstilt med  proteiner av høy kvalitet, samt essensiell taurin som bidrar til et sunt hjerte og god muskelsetting hos Britisk Korthår. Les mer her. Da Britisk Korthår er en kompakt og muskuløs katt, er det viktig å holde et godt øye med både fôrinntak og vekt, spesielt ved eventuell sterilisering. Til dette er Hill's Science Plan Sterilised Cat Young Adult kattefôr klinisk dokumentert å hjelpe kattene med å holde seg slanke og aktive. Les mer her. En annen viktig vurdering i forhold til kattens sunnhet er væskeinntaket. Mange katter får ikke drukket det vannet de trenger, noe som kan være årsak til bl.a. urinveisproblemer.  Det er flere ting du kan gjøre for å få katten din til å innta mer væske. Det kan f.eks. være en god idé å servere vannet i en bred skål, hvor kattens værhår ikke er nær kanten, eller tilby den vann via en vannfontene. I tillegg til å gjøre det enklere for katten din å drikke vann, kan du også snike i den ekstra væske ved hjelp av fôret. Våtfôr av høy kvalitet er like viktig for kattens helse som et godt tørfôr. Hill’s-fôr er fremstilt med et optimert utvalg av naturlige ingredienser for å gi katter nøyaktig det de trenger på alle livsstadier. Vil du lese mer om vår kattemat kan du trykke her.

Opprinnelse:

Selv om den britiske korthårskatten opprinnelig kom fra gårder og gater i Storbritannia, blir den også betraktet som den første katten i katteoppdrett. “Faren” til denne rasen er Harrison Wier, som anses å være den første profesjonelle katteoppdretteren. Han er kjent i katteoppdrettshistorien som “Faren til katteoppdretten”. Han var ikke bare den første profesjonelle oppdretteren, han bestemte også reglene for den første katteutstillingen, som ble holdt i Storbritannia i 1871.

Som om ikke det var nok, tok Harrison den beskjedne gatekatten fra Storbritannia og forvandlet den, ved hjelp av et intensivt avlsprogram, til den rasekatten som han kalte “den britiske”. Britene ble hodestups forelsket i den nye stambokførte katterasen sin. Da perseren ble introdusert i Storbritannia, slo den midlertidig ut den britiske korthårskatten i popularitet. I løpet av andre verdenskrig, som i første verdenskrig, ble den britiske korthårsrasen redusert i antall, men den kom alltid tilbake øverst i popularitet. Den britiske korthårskatten er i dag akseptert i katteregistere over hele verden. Rasen var i en periode kjent som “britisk blå”, men siden den kommer i en rekke ulike farger, blir den kalt enten “britisk” eller “britisk korthår”.

Relaterte artikler