[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Matallergier

Hva er matallergier eller intoleranser?

food

Matallergier er resultatet av overfølsomhet overfor visse innholdsstoffer i maten. Når katten din spiser noe den reagerer negativt på, frigjør kroppen histaminer, og dette kan føre til kløe og generell rødhet i huden eller fordøyelsesproblemer som oppkast eller diarè.

Matallergier er alvorligere enn matintoleranse. Hvis katten din har en matintoleranse, kan problemet være knyttet til en underliggende sykdom. Det er også mulig at katten din mangler de nødvendige enzymene for å fordøye maten.

Den eneste måten å identifisere matallergi på hos katten din er å bruke eliminasjonsfôr. Eliminasjonsfôr er ikke allergiutløsende og kan derfor hjelpe deg til å finne ut om allergien skyldes innholdsstoffer i det vanlige fôret. Dyrlegen vil anbefale at katten din spiser allergenfritt fôr i en fastsatt periode. Følg instruksjonene fra dyrlegen nøye. Fôring med annet fôr kan gi dårlige resultater.

Slik håndterer du matallergier hos katter

receptor

Hydrolyserte peptider som er for små til å binde seg til reseptorer, utløser ikke histaminfrigjøringen og forårsaker heller ikke tegn på allergi.

Matallergier blir nesten alltid utløst av proteiner i fôret. Når katten din spiser et protein som den er allergisk overfor, vil proteinmolekylet sammenkople to følsomme reseptormolekyler i kroppen, og det er disse som utløser histaminer.

Det er to vanlige måter å håndtere matallergier på.

Hydrolysering reduserer størrelsen på proteinmolekyler slik at de ikke utløser noen reaksjoner, men næringsverdien forandres ikke. Nivået for hydrolysering måles i en måleenhet som kalles dalton, og jo lavere tallet er, jo bedre er det. Proteinmolekylene i vanlig kattefôr har en størrelse på ca. 12 000 dalton. Det er vist at proteiner i størrelser helt ned til 4 500 dalton utløser allergiske reaksjoner. Størstedelen av proteinene i Hill’s™ Prescription Diet™ z/d™ ULTRA, som er en fint hydrolysert ernæring, er mindre enn 3 000 dalton.

Et nytt protein er et protein som katten din sannsynligvis ikke har spist før. Reseptormolekylene i kattekroppen er ikke følsomme overfor dette, og derfor er det usannsynlig at det utløser en allergisk reaksjon. For eksempel bruker Hill’s™ Prescription Diet™ d/d™ proteiner fra laks, and, lam og hjort.

HVORDAN KAN HILL'S HJELPE?

[ ↑ skip to content ↑ ]