[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Karbohydrater

Energiproduserende næringsstoffer

De næringsstoffene som gir oss energi, er karbohydrater, proteiner og fett.

Karbohydrater Kilde
Sukker Frukt
Honning
Laktose Melk
Melkeprodukter (melkesukker)
Stivelse Korn
Hvete
Ris
Bygg
Havre
Poteter
Langsomt fermenterte fiber som cellulose Hvetekli
Moderat fermenterte fiber Riskli
Ertefiber
Hvetekli
Hurtig fermenterte fiber Epler
Sitrusmasse
Guargummi

Karbohydrater og stivelse i mat benyttes som en kilde til glukose. De har mange viktige funksjoner:

  • Gir energi
  • Produserer varme når de forbrennes for energi
  • Kan brukes som byggeelementer for andre næringsstoffer (f.eks. noen aminosyrer, laktose (melkesukker) og vitamin C)
  • Gir lagringsplass for energi i form av glukose og fett
[ ↑ skip to content ↑ ]