[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hvorfor spiser hunden avføring?

Brun valp som snuser på bakken

«Hvorfor spiser hunden avføring?» Dette er ikke et uvanlig spørsmål fra folk som har hund.

Hvis hunden ser avføringen som et måltid er det naturlig å bli forvirret og synes at det er ekkelt samtidig som du lurer på hvorfor den gjør dette. Selv som du synes at denne adferden kan virke merkelig, er den faktisk ganske vanlig. «Coprophagia», det å spise avføring, er en vanlig adferd hos mange dyr, spesielt hos hunder. Her er noen forklaringer:

Hunder er nysgjerrige

Selv om vi ikke vet nøyaktig hvorfor nettopp din hund spiser avføring fra andre dyr, kan det handle om utforskning. En hund som spiser avføring kan være tiltrukket av den sterke lukten. Kanskje kan den lukte fôret som er fordøyd? Det trenger ikke å være noen spesiell grunn til at hunden spiser avføring, annet enn ren nysgjerrighet. Hunder utforsker verden rundt seg med nese og munn.

Moren vasker valpene sine

En hund som nettopp har født et kull med valper vil slikke avkommet for å gjøre dem rene og stelle dem mens de tilpasser seg sine omgivelser. Moren slilkker valpene rene og stimulerer samtidig valpenes tarmsystem så de kan defekere. Valpene klarer i starten ikke å gå på do alene, og er avhengig av morens hjelp. I denne situasjonen er det naturlig at tispen får i seg valpenes avføring.

Mangelfullt kosthold

«Den er ikke spesielt nysgjerrig, men den er heller ikke en forelder, så hvorfor spiser hunden likevel avføring?» Avhengig av omstendighetene kan det være på grunn av feilernæring. Det er antatt at hunder som får et mangelfullt kosthold med for lite vitaminer og mineraler vil spise avføringen til et annet dyr for å kompensere. Men hvis hunden spiser et godt balansert hundefôr som Hill's Ideal Balance, og veterinæren har bekreftet at den ikke er syk, er feilernæring sannsynligvis ikke årsaken til hundens interesse for avføring. Det er likevel en god idé å fortelle veterinæren om hva som skjer med valpen. Så hvis dette er en ny adferd, er det bra å ringe til veterinæren for å sjekke.

Frykt kan føre til merkelig adferd hos hunden

Har du straffet hunden din mange ganger fordi den har hatt avføring på et sted den ikke skal? Hvis hunden er redd for konsekvensene etter å ha gjort fra seg kan den finne på å spise avføringen for å skjule bevis. Hvis dette skjer regelmessig kan hunden utvikle en tvang til å fortsette å finne avføring den kan spise. Den beste måten å forhindre denne adferden på er gjennom riktig trening på å bli husren. Dessuten bør vi fjerne avføringen før hunden rekker å spise om den har hatt et uhell i hjemmet på grunn av sykdom eller lignende.

Slik får du slutt på det

Den enkleste måten å være sikker på at hunden din slutter å spise avføring er å sørge for at alle etterlatenskaper blir fjernet umiddelbart. Hvis du har en katt bør du plassere kattetoaletten på et sted der hunden ikke kommer til. Hvis du har en baby i huset bør alle brukte bleier kastes i en søppelbøtte med lokk som hunden ikke får åpnet. Skjer det at hunden gjør fra seg innomhus? Begrens tilgangen til bestemte områder i hjemmet slik at du vet hvor det kan skje og slik at du bedre kan holde øye med hunden. Fjern avføring umiddelbart.

Hunden vil naturligvis prøve å spise avføring når dere er ute på luftetur. Sørg for at du har den i bånd hele tiden. Hvis du legger merke til at hunden lukter på avføringen etter andre dyr, skal du holde den på kort koppel. Når hunden din har gjort fra seg, samler du, som alltid, med en gang opp avføringen.

Husk at akkurat som ved annen uønsket adferd er det viktig å aldri straffe hunden for denne oppførselen, ettersom de ikke alltid forbinder den dårlige oppførselen med straffen. Bruk i stedet kommandotrening og si ting som «hold opp». Det hjelper hunden med å forstå at denne oppførselen er uakseptabel og lærer den til ikke å gjøre det i fremtiden. Du hadde kanskje ikke forventet at du skulle trene hunden i å slutte å spise avføring, men et hundehold er fullt av nye utfordringer!

Om bidragsyteren

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordets makt og hvordan en beskjed kan informere – og til og med endre –tiltenkt målgruppe. Artiklene hun har skrevet kan både leses på internett og i papirutgave, og innehilder bl.a. intervjuer, ghostwriting, blogginnlegg og faglitteratur. Erin er opptatt av SEO og sosiale medier. Hun ble uteksaminert fra Fairfield University med graden MFA i kreativ skriving. Følg henne på Twitter, der hun heter @ReinventingErin eller les mer om henne på http://erinollila.com.

[ ↑ skip to content ↑ ]