[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hvem er sjef i sengen din? Du eller katten?

Kattens personlighet er kanskje det viktigste når det kommer til om du lar den sove sammen med deg. Mange katter kan sove hvor som helst. Andre katter nærmest forlanger å få sove i sengen din. Og hvis du oppfører deg pent, får kanskje du også lov til å sove der.

Hvis katten din er sjenerøs, vil du sikkert synes det er koselig å dele sengen med den. Og opplevelsen vil gi deg en god vennskapsfølelse. Hvis katten tar seg litt vel mye til rette i sengen, kan det hende du må jobbe litt med å få det slik du vil.

En dominerende katt må flyttes fra sengen og plasseres på et eget egnet sted der den kan sove. Katten må få klar beskjed om at den ikke under noen omstendighet har anledning til å dominere. Hvis dette ikke hjelper, kan du prøve å plassere kattens seng utenfor soverommet og lukke døren. Vær forberedt på å ignorere lyder fra en ulykkelig katt utenfor døren. Hvis du faller for fristelsen til å slippe den inn, vil den fort lære at mjauing og skraping på døren gjør at den får det som den vil.

De som har katter som ikke dominerer sengen, kan ha ulempene med at katten fungerer som en vekkerklokke som ikke kan stilles. Katter er nattdyr. De liker å stå opp ved daggry, vanligvis et par timer før mennesker.

De er ofte i humør for lek (les "jakt") på denne tiden. Eventuelle tær, fingre eller andre kroppsdeler som stikker ut av dynen kan fort bli et "bytte". Hvis katten din er en aktiv jeger når du vil sove, sørg for at katten har leker tilgjengelig, helst leker uten lyd!

La katten forstå at den må leve med dine tider å stå opp. Om katten våkner først, la den forstå at du bestemmer når dere står opp. Lek og mat får vente til du står opp. Hvis den forstår at den kan få det som den vil kl. 04.00, vil den gjerne fortsette med det. Når den forstår at du gir den det den vil ha først når du har stått opp, vil den la deg sove i fred.

Det kan være en god idé å leke litt med katten før sengetid, slik at den er trøtt når dere legger dere. Mosjon kan bidra til at katten vil sove lenger, slik at du også får mer søvn.

Lar du katten bestemme hvor du skal ligge i sengen? Hender det at du må sove på sofaen? Eller er katten henvist til en (luksuriøs) katteseng?

[ ↑ skip to content ↑ ]