[ ↓ skip to navigation ↓ ]

10 tips om forberedelser når du skal ha hund

Beagle-valp i bånd i gresset

Å få en hund kan være overveldende hvis du ikke vet hvor du skal begynne, men å få en valp i huset er også en morsom og spennende begivenhet! Denne milepælen er det første av mange øyeblikk der du og din pelskledde venn knytter bånd. For å at det skal bli mindre stress, har vi laget en oversikt med 10 ting du kan gjøre for å sikre at alle får en god overgang.

1. Få tak i alt valpen trenger

Få tak i alt du trenger for å at hunden skal føle seg trygg og komfortabel før den kommer hjem til deg. I tillegg til det grunnleggende – et halsbånd og hundebånd, samt fôr- og vannskåler – trenger du også en hundeseng, en hundegrind, leker, godbiter, og stelleutstyr. Det er også en god idé å ha en hundematte til trening og rengjøringsmidler dersom det skulle oppstå små uhell før hunden er husren.

2. Gjør forberedelser i hjemmet

I likhet med barnesikring, er det alltid en god idé å forberede hjemmet før valpen flytter inn. Gjennomgå hjemmet og rydd bort ting som kan være skadelige for små eller altfor nysgjerrige små valper, og ta bort ting som du ikke vil skal bli tygget i.

Du bør også forberede resten av familien: Diskuter hvem i familien som skal ta seg av fôring, lufting og dressur. Dersom det bor andre dyr i huset, bør du forsikre deg om at vaksinene deres er i orden. Og hvis du har katter bør du ha et eget hundefritt område der de kan trekke seg tilbake, noe som gir dem både tid og rom til å bli vant til det nye familiemedlemmet. Noen synes kanskje slike tiltak blir litt mye, men forberedelser bidrar til å gjøre hunden trygg og skaper en lettere overgang for alle.

3. Finn en trygg plass til hunden

I likhet med dine andre dyr, trenger også hunden sin egen plass. Noen dyreeiere liker ikke hundesenger, men den ideelle organisasjonen Best Friends mener at hunder faktisk kan betrakte en hundeseng som sitt eget rom der den kan hvile – på en måte som et slags hi. En hundeseng fungerer også som et sted hunden kan føle seg trygg når den hviler seg. Hvis du foretrekker å ikke bruke en hundeseng, kan du naturligvis bruke en grind til å reservere et rom bare til hunden. Du kan besøke ham der for at dere skal knytte bånd, men hold barn og andre dyr ute i starten.

4. Planlegg hvordan og når du skal hente hunden hjem

Hvis det er mulig bør du ta noen dager fri fra jobben eller planlegge å hente hunden en helg når du har fri. Men ikke hent den i starten av en lang ferie. Hvis den blir vant til at du er hjemme hele tiden, han den utvikle separasjonsangst når du begynner å jobbe igjen. Få noen andre til å kjøre deg når du skal hente hunden, eller få noen til å sitte på og hjelpe til med å trøste ham mens du kjører. Ikke glem å ta med halsbånd og hundebånd, og kjør rett hjem uten noen unødvendige stopp.

5. Vis hunden din rundt i huset

Hold ham i bånd mens du lar ham utforske og snuse rundt innendørs. Vis ham fôret, sengen og lekene, og la ham vite hva som er tillatt med korte, men harde kommandoer som «nei» eller «stopp».

6. Bli kjent med hagen i bånd

En ny hund bør få god tid og plass til å snuse rundt sine nye omgivelser. Hvis du har funnet et sted i hagen der hunden kan gjøre fra seg, kan du ta den med dit og gi den en godbit når han bruker det.

7. Presenter familien

Animal Rescue League of Boston anbefaler å ta familiemedlemmer og andre hunder utenfor én om gangen for å møte den nye hunden. Hold andre hunder i bånd og hold øye med hvordan de møter hverandre. Husk at en altfor brå introduksjon kan få hundene til å bli territoriale overfor nykommeren. Unngå at barn (og andre) kysser eller klemmer hunden (selv om den er aldri så søt), men de må gjerne bli venner ved å lukte og få en godbit.

8. Skift ut hundens fôr over tid

Hvis du kan gi hunden litt av det fôret den er vant til, og etter hvert skifte ut hundens fôr med det merket du har tenkt å gi ham regelmessig, vil du unngå fordøyelsesproblemer pga. av for rask endring.

9. Begynn treningen med en gang

Også voksne hunder som har vært husrene trenger litt opplæring. Hvis du vil trene hunden i å ligge i et hundebur, bør du introdusere ham for buret med en gang, og øve på å etterlate ham i det med en leke i korte perioder mens du går ut av huset for å la ham bli vant til det. Har du lyst til å trene lydighet? Du bør begynne å jobbe med allerede fra første dag for å etablere reglene.

10. Ta hunden med til kontroll hos en veterinær

Innen en uke etter at du har tatt ham med deg hjem, bør du oppsøke en veterinær for en helsesjekk og for å sørge for at han hunden får de nødvendige vaksinasjoner.

Å ta til seg en hund er en stor overgang for både hunden og familien. Ved å sørge for det grunnleggende vil du hjelpe den nye hunden med å føle seg trygg i sine nye omgivelser og det blir enklere for dere å knytte bånd.

Om bidragsyteren

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er forfatter, frilansskribent og redaktør bosatt i Tulsa, Oklahoma. Fra sitt hjemmekontor skriver hun om dyr og om helsen deres, der hun får hjelp fra en håndfull små pelskledde venner.

[ ↑ skip to content ↑ ]