[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Valpedressur og -atferd

Finn verdifull, grunnleggende informasjon om valper

Tidlig oppdragelse

Alle ønsker seg en valp som er veloppdragen, glad og sosial, men du vil bare få det du selv gir den. Dette er grunnen til at det er så viktig å starte oppdragelsen tidlig. Oppdragen vil ofte ha startet allerede før du hentet valpen, for eksempel med litt grunnleggende dressur og renslighetstrening.

Lær mer

Grunnleggende regler

Etterhvert som valpen vokser, får den også større behov for å hevde seg. Valper utkjemper ofte slagene sine over matskålen, men det er viktig å ikke gi etter. Du må sørge for at den forstår at du ikke kommer til å gi etter for alt den forlanger.

Lær mer

Å vende seg til å gå i bånd

Selv om det vil ta noen uker før du kan ta med valpen ut i bånd (før vaksinen skal du bære valpen for å unngå smittefare), kan du lære den til å bli vant med halsbåndet etter at den har hatt et par dager til å finne seg til rette i det nye hjemmet sitt. Hva slags halsbånd? Valpens første halsbånd skal være utstyrt med en spenne, og absolutt ikke være en lenke eller et strupehalsbånd. Når du setter det på, skal det være plass til to fingre mellom halsbåndet og halsen. Når skal det settes på? Velg et tidspunkt når noe valpen skal til å oppleve noe fornøyelig, for eksempel et måltid, en lek eller en luftetur.

Lær mer

Valpedressur

Valpen er utvilsomt en skjønn og nusselig liten krabat, men det vil ikke si at den er født med god oppdragelse. Oppdretteren vil kanskje ha begynt sånn smått med renslighets- treningen, men hvordan den oppfører seg som din hund er helt opp til deg.

Lær mer

Hvem er lederen - Du eller hunden din?

Hunder er flokkdyr og er vant til å ha en leder. I dette tilfellet er det du som er lederen. Ved å fastsette regler på et tidlig tidspunkt vil du hjelpe valpen din med å føle seg trygg og bidra til å styrke båndet mellom dere.

Lær mer

Læring gjennom lek

Det er både gøy og spennende å leke med den nye valpen, men lek er også en grunn- leggende del av den tidlige oppdragelsen. Lekene bidrar til å danne et sterkt og varig forhold mellom deg og valpen. Sunt er det også. Når valpen er for liten til å bli med ut, vil lekingen gi valpen mosjon, og dermed utvikle musklene og gi sunne ben og ledd.

Lær mer

Fjerne aggressiv oppførsel

Mange tror at hunder biter fordi "det er naturlig for dem". Men hunder blir ikke aggressive uten grunn, og de fleste hunder uttrykker aggressivitet fordi de befinner seg i en presset situasjon.

Lær mer

Valpedressur

Valpen er utvilsomt en skjønn og nusselig liten krabat, men det vil ikke si at den er født med god oppdragelse. Oppdretteren vil kanskje ha begynt sånn smått med renslighets- treningen, men hvordan den oppfører seg som din hund er helt opp til deg.

Lær mer

Hvorfor bjeffer hunden din?

Bjeffing er en helt naturlig del av hundens atferd, og du skal forvente at valpen vokser opp til en hund som bjeffer. Det er urealistisk og urettferdig å tro at du kan oppdra hunden din til å aldri bjeffe. Det vil imidlertid være en fordel både for deg selv, familien din og naboene dine, om du kan holde bjeffingen under kontroll.

Lær mer

Dressur med klikkermetoden

Din valp vil elske å gjøre deg til lags. Den vil nyte din anerkjennelse og virkelig briljere for å få den! Den forventer at du skal være sjefen, så opplæringen burde gå som en lek.

Lær mer

Hvordan håndtere en tispevalp i løpetid

Hvis din tispevalp ikke er kastrert, vil den få sin første løpetid når den er ca. 5-8 måneder gammel. Syklusen varer vanligvis i 21 dager og kan medføre en stor endring i hundens daglige rutine.

Lær mer

Å håndtere valpen når den er i nærheten av en tispe i løpetid

Når valpen din er rundt seks måneder vil han gå fra å være valp til ungdom. Dette kan gi forandringer i kroppsform ettersom veksten sakker ned og kroppen begynner å fylle seg ut. Langbeinte og klumsete valper vil få mer elegante voksne proporsjoner i løpet av de neste seks månedene.

Lær mer

Tenåringshunder kan være utfordrende

Hvis du trodde at det bare er mennesker som går gjennom de vanskelige tenårene, så bør du tro om igjen! Valper når tenårsalderen når de er rundt seks måneder gamle og vil ofte bli temmelig egenrådige mens de prøver å teste grensene og uttrykke sin uavhengighet. Valpen vil antageligvis prøve å utfordre lederrollen din på denne tiden, og du vil kanskje merke at den blir langt mindre opptatt av å behage deg! Disse nykkene forverres av hormonforandringene i forbindelse med at kjønnsdriften modnes.Hvis du ønsker å få din valp kastrert, men enda ikke har fått det utført, er tiden inne for å gjøre det nå.

Lær mer

Sosialiser valpen din

"Sosia- lisering". Det høres ut som et stort og viktig ord - og det er det også, fordi det handler om å forsikre at valpen din vokser opp til en vennlig voksen hund som lever livet til fulle.

Lær mer

[ ↑ skip to content ↑ ]