[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Pass på valpens perlerad

Utviklingen av tenner

Ved tre- eller fireukers alderen vil valpens midlertidige tenner, eller melketenner, bryte frem. Totalt har valper 28 melketenner. Ved ca. 3-4 måneders alderen vil melketennene begynne å løsne og felles, og de vil bli erstattet av valpens permanente tenner.

Valper bør felle sine melketenner før de permanente tennene bryter frem. Hvis en melketann fortsatt sitter på plass når en permanent tann bryter frem, bør du spørre dyrlegen om råd.

De første permanente tennene som bryter frem er vanligvis de to midterste tennene i øvre kjeve, og de siste er de store hjørnetennene i øvre og nedre kjeve. De fleste valper føler lite ubehag ved tanngjennombrudd, men kan sikle litt mer enn vanlig. I gjennomsnitt har en hund 42 tenner. Det er vanligvis 20 i overkjeven og 22 i underkjeven. Disse tennene er fordelt i 6 øvre og 6 nedre fortenner, 4 hjørnetenner, 16 kinntenner og 4 øvre og 6 nedre jeksler.

Tannproblemer

Fordi dårlige tenner er svært vanlig hos hunder, bør du begynne å stelle dem tidlig. Kontroller valpens tenner regelmessig, minst en gang i uken, og se etter tidlige signaler på at noe kan være galt. Dette inkluderer:

  • Dårlig ånde

  • Blødende tannkjøtt

  • Dannelse av tannstein og plakk på tennene

Hvis du pusser hundens tenner hver dag, vil det bidra svært mye til å forebygge tannproblemer, så det er lurt å starte så tidlig som mulig. Spør dyrlegen om han kan anbefale en hundetannkrem (du bør ikke bruke tannkrem som er laget for mennesker) og tannbørste.

Hvordan pusse hundens tenne

Først må du sørge for at den er trygt plassert i sin lenke.

Plasser deg selv slik at du får lett tilgang til valpens munn.

Ha litt tannkrem på en finger, la valpen slikke litt på den og begynn deretter forsiktig å massere den på valpens tenner.

Når du har vent den på dette, kan du begynne å bruke en hundetannbørste.

Trekk forsiktig den øvre leppen litt tilbake for å få tilgang til kinntennene og jekslene.

Puss med en sirkulær bevegelse og sørg for å pusse i overgangen mellom tennene og tannkjøttet.

Prøv å nå de aller bakerste tennene der tannproblemene som regel oppstår.

Det er viktig at valpen er rolig og avslappet, så gi den mye ros underveis.

Selv om dette kanskje virker som en vanskelig oppgave, blir den enklere etter hvert som du får mer trening. Vennes valpen til tannpussing tidlig, vil dette bli en lett oppgave for dere begge.I tillegg til tannpussing finnes det spesielle fôrtyper, f.eks. Hill’s™ Science Plan™ Oral Care, som du kan gi hunden din når den blir voksen slik at dens tenner og tannkjøtt bevares sunt. Spesielt formulerte store og tørre fôrbiter er laget for å rense tennene og bidra til at det ikke dannes plakk på hundens tenner.

[ ↑ skip to content ↑ ]