[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hold valpen i form

Kosthold og mosjon: slik sikrer du at valpen vokser opp til en sunn og frisk hund

Du kommer til å lære mye nytt om valpen din når du tar den med hjem, ikke minst hva den spiser. Det du velger å fôre den med vil komme an på både valpen og deg selv, men husk at en valp i vekst har behov for flere kalorier, mineraler, proteiner og vitaminer enn voksne hunder.

Det finnes en rekke forskjellige typer hundefôr i dagens marked, og disse varierer ofte sterkt med hensyn til pris og kvalitet. Det vil derfor være nyttig for deg å ha en viss innsikt i hvordan disse fôrene er sammensatt.

 

Hva står på valpens meny?

Kylling, lever, soya, ris, korn og olje. Dette er råmaterialene som valpens fôr består av. Det er imidlertid kvaliteten på ingrediensene som avgjør hvor hvor fordøyelig fôret er og hvilken ernæringsmessig verdi det har.

Disse ingrediensene inneholder alle næringsstoffene valpen din har behov for: protein, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler. Det er imidlertid like viktig at fordelingen av næringsstoffene er riktig. Det er ikke overraskende at noen hundefôr inneholder gale og uegnede forhold av næringsstoffer, samt ingredienser av dårlig kvalitet som er vanskelige å fordøye. For mer informasjon om viktige ingredienser klikk her.

I dag er det så mange typer fôr å velge mellom at det kan være vanskelig å vite hva som er best for valpen din. Det er som regel lurt å spørre veterinæren din til råds før du bestemmer deg.

 

Hvordan fôrer du valpen din?

Det høres ut som et dumt spørsmål, ikke sant? Det er det ikke. Det er faktisk mange måter å fôre hunder på.

Først og fremst må du bestemme deg for om du ønsker å fôre med tørrfôr, boksmat, eller en kombinasjon av begge. Tørrfôr er som regel billigere, spesielt når det gjelder store hunderaser. Både boksmat og tørrfôr kan imidlertid være næringsmessig fullverdig og balansert. Spør veterinæren for råd eller anbefalninger.

 

Fullverdig eller supplerende?

Etiketten på fôret du velger forteller deg om det er fullverdig eller supplerende. Et fullverdig fôr inneholder alle næringsstoffene som valpen behøver og kan gis på egen hånd med vann å drikke til. Supplerende fôr må blandes med annet fôr for å gi valpen din et balansert kosthold. Vær klar over at de fleste valpefôr er fullverdige.

 

Hold øye med valpens vekt

Visste du at definisjonen på en overvektig hund er at den veier 15 % eller mer enn idealvekten? Dette utgjør kun 330 gram for en knøttliten rase som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler. Mange eiere forstår rett og slett ikke hvor fet hunden deres er blitt fordi den legger på seg gradvis, og de besøker sjelden veterinæren for å få hjelp med vektproblemet.

Valpen din har behov for mer mat når den vokser enn når den er fullt utvokst, men du skal aldri fôre når valpen tigger. Start med tre-fire måltider om dagen på faste tidspunkter. La fôret stå fremme i rundt 15 minutter og fjern deretter eventuelle rester. Når du starter med et nytt fôr, skal du gi valpen den mengden som anbefales til hundens størrelse på boksen eller posen.

For raser med tendens til overvekt, skal du starte med den minste mengden, eller enda bedre, spørre veterinæren til råds. Husk at fôringsveiledningen kun er nettopp det - en veiledning. Valpen din er et individ og skal behandles deretter. Du kan enkelt kontrollere om hunden er overvektig ved å føre hendene lett over hundens brystkasse og kjenne på fettlaget under huden. Du skal kunne kjenne ribbenene med fingrene. Hvis valpen er overvektig vil det være vanskeligere å kjenne ribbenene. Hvis du er bekymret over hundens vekt, skal du avtale time hos veterinæren. Han eller hun vil kanskje tilby en gratis vektkontroll i valpens første leveår. Det er som regel lurt å få valpens vekt kontrollert en gang om måneden. Resultatet skal legges inn i en spesiell vekstkurve for valpen.

 

Kort om kresne hunder

Nesten uten unntak, har valper som blir kresne blitt bortskjemte av eierne deres. Med unntak av en godbit innimellom, skal valpen bare få fôr som er spesielt utviklet for den. Ikke få for vane å gi den matrester fra middagen. Dette kan føre til at valpen blir kresen.

 

Trening: avgjørende for valpen og bra for deg

Når valpen din har fullført vaksinasjonene, vil du ha lyst til å ta den med deg rundt omkring, og trening er avgjørende. Dette vil ikke bare hjelpe valpens fysiske kondisjon, men gir også mental stimulering og sosial kontakt. Klikk her for å finne ut mer om sosialisering.

Før du setter i gang, skal du velge et passende bånd, kanskje et som kan forlenges til du er sikker på at hunden ikke stikker av, eller en sele hvis den drar mye.

Du må deretter undersøke litt for å finne ut hvilke steder du kan ferdes uten å ha hunden i bånd. Store parker og enger kan være flotte for hunder, men du må sjekke at du har lov til å slippe hunden løs og se opp for beitende husdyr. Og husk å ta med hundeposer!

 

Ikke overdriv

Daglig trening utvikler valpens muskler og utholdenhet, men må ikke overdrives. Korte og hyppige gåturer er best. Selv om du er fristet til å vandre langt og lenge i naturen sammen med din nye følgesvenn, skal du huske at den bare er en liten baby i vekst. Prøv derfor å ikke spare opp alle gåturene til lange vandringer i helgene. Disse vil slite ut valpen og kan gi problemer i ledd og knoker.

Det kan ikke understrekes nok hvor viktig det er å kontrollere hvor ofte og mye du mosjonerer valpen. Hvis du er i tvil om hvor mye mosjon som er for mye for valpen din, kan du be veterinæren om råd og veiledning.

[ ↑ skip to content ↑ ]