[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Førstehjelp

Førstehjelp for valperPuppy with bandage

Valpen din vil forhåpentligvis aldri komme ut for en alvorlig ulykke, men siden den er en liten energibunt, kan den fort pådra seg en skramme eller to. Det er derfor nyttig å ha kjennskap til grunnleggende førstehjelp.

 

Førstehjelpsskrin

Du skal alltid ha noen grunnleggende gjenstander for hånden til nødsituasjoner, for eksempel gasbind, råbomull eller renset råbommul til å rense sår med, et mildt og hundevennlig aseptisk middel for å rense sår med og en pinsett til å f.eks. fjerne brodden fra et insektsstikk eller en fastkilt gjenstand fra munnen.

 

Ben, pinner og baller

Ben, pinner og baller kan kile seg fast i eller på tvers av hundens munn. Hvis dette skjer, kan du oppdage at hunden skraper med poten i munnen, eller at den har problemer med å lukke kjevene. Du vil kanskje klare å fjerne gjenstanden med hånden eller med en pinsett, men hvis dette ikke lar seg gjøre, skal du be veterinæren om hjelp. Han eller hun vil bedøve valpen for å gjøre fjerningen enklere. Det er alltid bedre å forebygge enn å behandle, så ikke la hunden din leke med små baller og la være å kaste pinner til hunden.

 

Brannsår

Hvis valpen brenner seg på kokende vann, olje, kjemikalier eller is, må den behandles omgående. Mindre brannsår kan behandles hjemme. Rens det berørte området med et mildt antiseptisk middel og smør det inn med en lindrende krem eller gel, som f.eks. aloe vera. Kraftige brannsår vil kreve at du oppsøker veterinær, så ta valpen med til klinikken med en gang.

 

Rifter og sår

Valper er spesielt utsatte for å få rifter og sår på føttene hvis de tråkker på noe skarpt, som f.eks. glasskår. Rens området med et fortynnet desinfeksjonsmiddel som f.eks. Hibiscrub og forbind det hvis det er nødvendig. Oppsøk veterinær hvis du ikke kan stanse blødningen, eller hvis såret er stort.

 

Hundebitt

Hvis valpen din er så uheldig at den blir bitt av en annen hund, er det alltid best å ta den med til veterinæren. Avtal et rutinebesøk hvis bittskadene er små, og sørg for at valpen blir sjekket omgående hvis skadene er alvorlige.

 

Øreproblemer

Valpens ører skal være blanke, svakt lyserøde på innsiden og være fri for voks eller puss. De skal ikke lukte ubehagelig. Alle øreproblemer krever at du oppsøker veterinær.

 

Øyeproblemer

Hvis valpen har problemer med øynene, som f.eks. en rift eller øyekatarr, skal du oppsøke veterinæren. Prøv om mulig å forhindre valpen i å klø seg i øyet.

 

Anfall

Et anfall kan gjenkjennes av plutselige og ukontrollerte kramper. Den vil også ofte bite tennene hardt sammen og sikle.

En hund som har et anfall faller vanligvis om på siden og er ikke bevisst omgivelsene. Hvis valpen får et anfall, skal du ikke prøve å holde den fast. Prøv i stedet å fjerne eventuelle møbler eller harde gjenstander som valpen kan skade seg på. Slå av alle forstyrrende elementer som lys, radio, TV, vaskemaskin osv., og trekk for gardinene slik at valpen kan komme seg i fred og ro. Du skal alltid forhøre deg med veterinæren hvis valpen din har fått et anfall.

 

Brukkede eller utrevne klør

Dette kan gjøre veldig vondt og har tendens til å bli raskt betent. Det blør dessuten ofte kraftig. Prøv, hvis det er mulig, å forbinde foten og ta valpen med til veterinæren, siden antibiotika ofte er nødvendig. Det kan også være at kloen må klippes helt ned under bedøvelse.

 

Heteslag

Det beste rådet når det gjelder heteslag er at det er bedre å forebygge enn å behandle. Sørg for at valpen ikke befinner seg i solen for lenge når det er varmt, og at den ikke er ute midt på dagen når solen steker som verst.

Hvis valpen likevel skulle få et lett heteslag, skal du kjøle den ned så godt som mulig med våte håndklær eller en vifte, gi den rikelig med kaldt vann å drikke og sørge for at den får masse hvile.

Alvorlige heteslag vil kreve at du oppsøker veterinær.

 

Halting

Hvis valpen har tydelige smerter og ikke kan legge vekten på benet, skal du straks ta den med til veterinæren for å kontrollere at den ikke har brukket benet.

I mindre alvorlige tilfeller skal du kontrollere om det sitter fast torner eller rusk i tredeputene, om det finnes rifter eller om klørne er skadde.

 

Forgiftning

Valper er veldig nysgjerrige, og det er alltid en fare for at valpen får tak i noe den ikke burde. I likehet med heteslag, er det bedre å forebygge enn å behandle, så du må valpesikre både huset og hagen for å sørge for at den ikke kommer i kontakt med skadelige ting som sneglegift, blekemidler eller sjokolade. Hvis du har mistanke om at valpen har spist noe den ikke tåler, skal du alltid ta med emballasjen til veterinæren. Dette vil hjelpe han eller henne med å identifisere problemet og finne den beste motgiften.

Hvis det verste skulle skje, skal veterinæren oppsøkes akutt.

 

Ulykker

Hvis valpen din er innblandet i en ulykke, skal du straks ringe veterinæren. Valpen kan være i sjokk og kan oppføre seg uberegnelig. Nærm deg langsomt og forsiktig. Hvis det er mulig, skal du løfte den opp på et pledd (bilmatter kan også brukes), og ta den med til veterinæren så fort som overhodet mulig. Hvis den ikke kan flyttes, kan du bli nødt til å be veterinæren om å komme til stedet.

 

Stikk og insektbitt

Hvis et insektsstikk fører til at valpen hovner sterkt opp rundt munnen, nesen eller svelget, kan dette føre til pustevansker, og du skal ta den med til veterinæren så fort som mulig.

Hvis stikket eller bittet ikke fører til alvorlige problemer, kan du lindre ubehaget ved å legge et kjølig omslag på området.

 

 

[ ↑ skip to content ↑ ]