[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Klikkertrening

Din valp vil elske å gjøre deg til lags. Den vil nyte din anerkjennelse og virkelig briljere for å få den! Den forventer at du skal være sjefen, så opplæringen burde gå som en lek. Når valpen har lært seg noen grunnleggende kommandoer, blir kommunikasjonen med den mye enklere, noe som vil hjelpe deg til å bygge opp et godt forhold til den. Du kan f.eks. lære den opp til å komme når du roper på den, å gå pent i bånd og oppføre seg bra når den ferdes ute.

En god måte å gjøre dette er ved bruk av "klikkertrenings"-metoden. Klikkertrening ble utviklet på 1940-tallet som en metode for å kommunisere med delfiner og hvaler, og prinsippet lar seg lett overføre til hunder. Det er en hensynsfull, moderne og vitenskapelig metode for å gjøre opplæringen av hundevalper enkel.

Slik fungerer den

Prinsippet bak klikkertreningen er å assosiere "klikket" med den riktige atferden, belønne denne atferden og sikre at valpen forstår hvorfor den ble belønnet.

Ved å bruke klikket til å markere riktig atferd, vil din valp vite nøyaktig hva den gjorde for å bli belønnet. Klikkertrening er avhengig av positiv forsterking - eller belønning - noe som betyr at straff ikke er nødvendig.

Å ha en enkel tilnærming til opplæring av valpen, er den beste måten for å oppnå resultater. Med klikkertrening vil valpen assosiere klikket med god atferd og vil forvente en belønning for at den har lykkes. Start med å gi den godbiter, og etter hvert som valpen gjør fremskritt med kommandoene kan du bruke ros og kos som belønning.

Komme i gang

Du kan få din valp til å gjøre nesten hva som helst, fra enkle kommandoer slik som "sitt" og "bli" til å hente fjernkontrollen eller tøflene dine. Alt som kreves er litt tålmodighet.

Når du begynner, bør du finne et sted der det ikke er så mye som kan avlede dens oppmerksomhet, og ta med litt tørrfôr til belønning.

Start med det grunnleggende: si valpens navn. Med en gang den ser på deg, klikker du og gir den en fôrbit som belønning. (Valper har svært sensitiv hørsel, så ikke hold klikkeren for nært den.)

Den vil snart skjønne at når den hører sitt navn og gir deg sin fulle oppmerksomhet, blir den belønnet med et klikk og en godbit. Bruk dette som et grunnleggende prinsipp for alle kommandoer du ønsket at den skal lære. Alltid klikk og gi belønning når den har gjort som du ønsker. Når den har fått taket på dette, kan du fortsette å lære den flere kommandoer, som "sitt", "bli" og "legg deg ned". For fullstendig veiledning om hvordan du lærer den hver basiskommando, klikk her.

Litt om gangen

Valpen din vil oppfatte alt som en lek, så anspor den ved å endre litt på opplæringen. Det er også mye enklere å gjøre litt om gangen, i stedet for over en lang periode. Utfør hver kommando i ca. fem minutter og vend tilbake til den med jevne mellomrom.

Øv på kommandoen på flere ulike steder: i stua, hagen, gangen eller på kjøkkenet, selv ute på turer, slik at den blir vant til å lystre deg i alle slags situasjoner. Du kan bruke klikkerteknikken som hjelp ved andre sider av valpens opplæring, som f.eks. til å oppmuntre den til å forholde seg rolig når den blir undersøkt og ved tilvenning til å oppholde seg i bil.

Din valp vil lære svært raskt og respondere både på kjærlighet, omsorg og belønninger. Opplæringen vil bidra til å skape en varig samhørighet mellom dere to og du vil bli belønnet med en lykkelig, lydig og veloppdragen hund.

For informasjon om andre sider ved opplæring, klikk her

[ ↑ skip to content ↑ ]