[ ↓ skip to navigation ↓ ]

En bestemt rase?

 

Kanskje har du et klart bilde av hvilken type hund du ønsker deg. Hvis du derimot ikke er helt sikker på hvilken rase som passer best til deg, vil det lønne seg å undersøke dette, ikke minst fordi det er over 400 raser å velge mellom.

 

Internett: Et utmerket sted å starte søket. Det er utallige sider på nettet som er viet til bestemte hunderaser. Enkelte sider inneholder til og med tester for å hjelpe deg å finne rasen som passer best til deg. Snakk også med eiere av rasen som du har i tankene. Veterinæren vil også kunne gi deg veiledning, og kanskje til og med gi deg en gratis konsultasjon før kjøpet. Veterinæren kan fortelle deg om rasen som du overveier har tendens til arvelige lidelser og fortelle deg om eventuelle helseundersøkelser som oppdretteren bør utføre. Jo mer du lærer om rasen du ønsker deg, desto mer skikket vil du være til å ta hånd om den.

Still de rette spørsmålene: Veterinæren vil fortelle deg hva du bør spørre oppdretteren om med hensyn til følgende helseundersøkelse og om de er relevante for din rase:

  • Større hunder skal få hoftene kontrollert for dysplasi. Dette beregnes som en "hoftescore". Jo lavere score, desto bedre er hoftene.

  • Noen raser, for eksempel collie, labrador og irsk setter, skal ha spesielle øyenundersøkelser.

  • Noen raser skal få tatt blodprøver for å kontrollere for bestemte lidelser, for eksempel Willebrands sykdom hos dobermann.

For å hjelpe deg å velge: Hvis du har små barn, bør du velge en omgjengelig rase med rolig gemytt, og hvis du liker friluftsliv bør du velge en rase som vil elske å ta del i ditt aktive liv. Hvis du på den andre siden foretrekker et rolig liv, passer det kanskje bedre med en rase som trives med å slappe av med deg i hjemmets fred og ro. Det er også viktig å være klar over hvor stor hunden blir når den er utvokst. Du har kanskje plass til valpen akkurat nå, men hva med senere? Noen hunder krever også mer arbeid enn andre. En langhåret rase vil trenge daglig stell og børsting, mens en brautende rase som en dalmatiner vil trenge masse mosjon.

 

 

[ ↑ skip to content ↑ ]