[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Tannpleie for hunder

Tro det eller ei, men å ta være på din hunds tenner er like viktig som å ta vare på dine egne. Det er avgjørende for ditt husdyrs generelle helse å få skikkelig tannpleie.

Plakk og tannstein

Spytt. Proteiner, bakterier og matpartikler kombinert vil gi plakk som bygger seg opp dersom den ikke blir fjernet fra tennene. Mineralene i spyttet hans vil deretter bli gjort om til tannstein, en hard, gulaktig masse som samles rundt tannkjøttet. Tannstein kan irritere tannkjøttet og føre til tannkjøttbetennelse, hvilket er begynnelsen på periodontal sykdom.

Et aldringsproblem

Dette kan bli et stort problem når hunden vokser og blir eldre. Bakterier og giftstoffer angriper tannen, beinet, tannkjøttet og bindevevet rundt tennene, hvilket kan føre til alvorlige infeksjoner og tannen kan falle ut.

Den bakterien som er årsaken til infeksjonen kan også bli overført til lunger, lever, nyrer og hjerte dersom den kommer seg inn i blodgjennomstrømningen.

Så å passe på tennene til hunden din vil ikke bare føre til et sunnere dyr, men vil også hjelpe deg å unngå dyre tannlegeregninger.

Å oppdage tannproblemer

Dyrlegen din vil kunne oppdage eventuelle problemer under den årlige helsesjekken hunden din har. Men frem til da; her er et par ting du bør være på utkikk etter:

  • Gule og brune tannsteinoppsamlinger ved tannkjøttet
  • Problemer med å spise
  • Hovent og blødende tannkjøtt
  • Dårlig ånde

Husk på at hunder kan ha dårlig ånde av mange forskjellige grunner, så ikke avfei vond lukt som bare gammel hundeånde.

En god puss

Så hvordan kan du ta vare på hundens tenner? Vel, omtrent på samme måte som du tar vare på dine egne; jevnlig tannpuss, et balansert kosthold, og regelmessige tannsjekker. Å pusse tennene hans vil være enklere dersom du starter når han fortsatt er ung, selv om hunder uansett alder til slutt vil vende seg til det.

Ikke bruk tannkrem beregnet for mennesker, hunder liker ikke skummet, og det kan føre til urolig mage. Det finnes tannkremer spesielt laget for husdyr. Disse er tryggere og vil smake langt bedre.

Avhengig av størrelsen på din hunds tenner og munn kan du kanskje bruke en vanlig tannbørste. Men det finnes også spesielt designede børster som passer fingeren din bedre slik at pussingen går enklere. Spør dyrlegen hva han eller hun anbefaler.

Kosing hjelper

For å vende hunden din til å få tennene pusset bør du starte med mye kosesnakk for å roe ham ned. Gni en liten bit tannkrem på tennene hans for at han skal bli vant med følelsen.

Han kommer muligens ikke til å like dette i begynnelsen, men vær tålmodig, det kommer til å gå bra til sluttt.

Puss tennene i sirkulære bevegelser, med spesiell oppmerksomhet på området hvor tennene møter tannkjøttet. Deretter, når du er nesten ferdig børster du vertikalt mot innsiden av munnen hans for å få ut den plakken du har løsnet.

Du bør pusse hundens tenner minst en gang i uka, men det optimale vil være en daglig tannpuss.

Alternativer for tannpuss

Det finnes spesielt utviklede typer hundemat og hundesnacks som kan redusere tannstein og unngå periodontal sykdom.

Dette er den enkleste måten å passe på at hunden din får en form for "puss" hver dag.

Snakk med dyrlegen din om de har en spesiell type mat eller metode de foretrekker. Husk at det å holde tennene til hunden din i god stand er avgjørende for hans generelle helse.


[ ↑ skip to content ↑ ]