[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Aldrende hunder

En av de triste realitetene ved å være hundeeier, er at hunden din mest sannsynlig blir gammel lenge før deg. Aldrende hunder vil behøve litt ekstra oppmerksomhet, men kan likevel ha noen sunne, gode og livskraftige siste år.

Det viktigste du kan gjøre for hunden din er å passe godt på den før den blir gammel. Regelmessige besøk til dyrlegen vil hjelpe med å påvise eventuelle medisinske tilstander som kan bli mer uttalt ved alderdom.

God tannhygiene gjennom hele hundens liv vil bety langt mindre problemer med betennelse og tankjøttsykdom. Få er klar over hvor raskt plakk og tannstein kan bygge seg opp på en hunds tenner, så et godt tannhelseregime er gull verdt. Regelmessig mosjon vil sikre at hunden din fremdeles er i god form når den begynner å eldes, og det er mindre sannsynlig at den blir overvektig.

Aldersrelaterte lidelser

Når hunder blir eldre, får de mange av de samme problemene som mennesker opplever. Mange hunder er derfor utsatt for leddgikt eller generell muskelstivhet. Du kan hjelpe hunden din ved å gi den litt tid på å strekke ut før dere går på tur. Å gi hunden din er god og myk hundeseng vil også gjøre det lettere å komme seg opp og å legge seg.

En hundeseng vil også gi din hund varme når han sover. Etter hvert som hunden bli eldre mister den noe av muligheten til å kontrollere kroppstemperaturen. Så vær forsiktig med å forlate hunden på steder hvor overoppheting eller veldig sterk kulde kan oppstå.

Regelmessig børsting

Hundens pels vil kanskje lide ettersom kroppen produserer mindre naturlige oljer for å holde den myk og fuktig. Ved å fortsette å børste hunden vil du bidra til å stimulere huden til å produsere sin egen olje. Du bør også ta en tur til dyrlegen og forhøre deg om sjampo og hudbehandling som vil hjelpe på hudens fuktighet og lindre eventuelle irritasjoner.

Hørselen og synet til hunder kan også begynne å bli dårligere ved høy alder. I begynnelsen kan dette være vanskelig å legge merke til. Alle hunder blir fort kjent med sine omgivelser og vil gradvis tilpasse seg når de mister en av sansene sine. Dersom hunden din mister synet, bør du unngå å gjøre radikale endringer i organiseringen i huset. En gammel hund kan ganske enkelt finne frem kun ved bruk av luktesans og hukommelse. Du kan heller vurdere å holde hunden borte fra trappene da dette kan være farlig når den ikke ser så godt.

Hørselsproblemer

Dersom hunden din har begynt å miste hørselen, må du kanskje begynne å kommunisere med håndsignaler i stedet for verbale kommandoer. Dersom dette ikke var en del av hundens grunnleggende trening, er det kanskje på tide med et lite oppfriskingskurs. I motsetning til hva folk tror kan gamle hunder lære nye triks og de vil kose seg med all oppmerksomheten og den mentale stimuleringen.

Etter hvert som musklene til hunden blir svakere, kan den bli inkontinent. Pass ekstra på hunden din da den nå vil ha behov for å gå ut på do hyppigere.

Siden hunder trenger færre kalorier for å ha et velbalansert kosthold, er det lettere å legge på seg på grunn av mindre fysisk aktivitet. Snakk med dyrlegen din om å finne et hundefôr som passer til din aldrende hund.


[ ↑ skip to content ↑ ]