[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Å reise med hunden din

Ta kontakt med veterinæren dersom du tenker på å ta din hund eller katt med til utlandet. Spesielt i varmere strøk*, kan dyr være i faresonen for å pådra seg sykdommer som er mindre vanlig i et mer moderat, skandinavisk klima. Dyret må ha med gyldig pass om det skal reise utenlands og tas tilbake til Norge

Å reise med hunden din kan være skikkelig gøy så lenge du gjør de riktige forberedelsene. Dårlig planlegging kan skape mye stress for dere begge. Så snart du har bestemt deg for at hunden din skal reise bort sammen med deg, er det første du bør gjøre å kjøpe et halsbånd/merke med informasjon om deg og hunden og ha det på til enhver tid. En microchip er også lurt som en ekstra sikkerhet. Før dere reiser kan hunden din ha godt av noe grunnleggende trening så han oppfører seg pent på reisen. Deretter, planlegg transporten, hvilken type og hvor dere skal bo, ikke alle hotell er hundevennlige!

Å reise med bil

Bilen er vanligvis det beste og mest vanlige transportmiddelet når man reiser med hunder og sjansen er stor for at hunden din allerede har reist i en tidligere til parken eller dyrlegen. Men, noen hunder blir veldig redde når reiser med bil, så prøv å gjøre turen så hyggelig for han som mulig ved å variere hvor dere reiser. For eksempel, hvis det eneste stedet han har reist med bil er til veterinæren, vil han ha en negativ oppfatning av bilturen. Ta han med til stranda, til parken eller til dyrebutikken og kjøp noe godt til han, og han kan dermed begynne å glede seg til bilturene deres!

Hvis hunden din fortsatt er urolig og har problemer med å roe seg i bilen, er ikke lange bilturer å anbefale, beroligende medisisner kan fås gjennom dyrlegen din hvis det er nødvendig. Hvis hunden din trives med å kjøre lange turer, husk at de som mennesker trenger å strekke på beina innimellom og få gjøre ifra seg, så planlegg å stoppe hver 3-5 time. Alle hunder er forskjellige, så hvis du vet at hunden din blir urolig når det har gått et par timer, så bør du stoppe oftere.

Hva du må ta med

Her er en kort liste over ting du kanskje vil pakke med i bilen, for å gi deg og hunden din en hyggelig tur:

 • Leiebånd
 • Hundesikkerhetssele eller bur
 • Vann og vannskål
 • Godbiter
 • Leke
 • Teppe/hundeseng
 • Hundeposer
 • Medisiner
 • Førstehjelpssett
 • Din hunds sykehistorie
 • Helsebok/pass
 • Utstyr til stell

Det kan også være lurt å lage en liste over tilgjengelige (og åpne!) dyreklinikker langs ruten, bare for å være på den sikre siden i tilfelle hunden din trenger profesjonell assistanse.

Å reise med fly

Generelt er ikke det å reise med hund i fly ideelt. Selv om noen flyselskap tillater deg å ta med hunden i et bur inn i kabinen hvis det er lite nok til å få plass under setet foran deg, er ikke større dyr så heldige, de må reise i lasterommet.

Det finnes noen kjæledyrvennlige flyselskaper. Et slikt er Pet Airways, et flyselskap kun for kjæledyr der dyrene kan reise i hovedkabinen. Disse flyturene er kun tilgjengelige til noen få byer.

Å bo på hotell

Det å planlegge og undersøke hotellmulighetene er svært viktig når du reiser med hund. På noen hoteller er hunder faktisk svært velkomne og de kan tilby egne hundesenger, klargjøring for natta (til og med godbit på puta), hundespa og mulighet for hundepass. Spør hva slags fasiliteter som finnes for hunden din, men husk å spørre om prisen. Mange hotell tar et kjæledyrdepositum som du ikke får tilbake når du sjekker inn, i tillegg kan de ta et daglig kjæledyrhonorar.

Å bo på bed and breakfasts

B&B'er som tillater hunder er få og det er langt mellom dem, men de finnes så hold øynene åpne for dem.

Camping

Igjen, ikke alle campingplasser tillater hunder så sjekk før du bestiller. Camping er en flott måte å tilbringe tid med hunden din utendørs, så gjør mest mulig ut av det!

*reiser til (sub)tropiske strøk, for eksempel rundt Middelhavet, innebærer en viss risiko for sykdommer

[ ↑ skip to content ↑ ]