[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Katter og værforandringer

Endringer i værforhold betyr et endret behov for din katt. Sommer- og vintermånedene gir visse problemer for katter.

Vinter

Dersom katten din bor innendørs (eller du har den inne om vinteren), vil den ikke la seg merke av en temperaturnedgang eller de problemer kaldt vær kan føre til. Likevel finnes det et par ting du kan gjøre for å gi din katt litt ekstra hjelp.

Hvis den til vanlig sover på gulvet, kan du vurdere å flytte sengen hennes litt høyere opp for å unngå trekk. Hvis du har en eldre katt, eller hvis katten din har leddgikt, kan det kalde været føre til at leddene blir stive og ukomfortable. Den kan synes det vanskelig å hoppe, så du vil måtte hjelpe den til å finne nye måter å komme opp til sine favorittsteder på, spesielt hvis disse befinner seg høyt oppe.

Du kan for eksempel flytte en stol eller et annet møbel så det utgjør en stige slike at den slipper å hoppe så høyt.

Når katten bor ute

Utendørskatter bør bli oppfordret til ikke å være for mye inne når været blir kaldere. Nedgangen i temperatur vil få din katts kropp til å tilpasse seg ved å gro en tykkere pels og bygge seg opp vinterimmunitet.

Dersom katten din har et utendørs bosted, kan du gjerne løfte det opp fra bakken. Frossen jord vil nemlig trekke til seg masse varme. Snu inngangen bort fra vinden, og du kan også vurdere å legge på et ekstra teppe. Bare pass på å unngå gjenstander som holder på fuktighet og følgelig vil kunne fryse eller mugne.

Biler og garasjer

Hvis katten har tilgang til garasjen eller bilen, må du være forsiktig når du starter bilen. Katter vil av og til kunne legge seg til å sove på toppen av motoren på parkerte biler ettersom disse vil gi ly for vinden og noen ganger fortsatt er varme.

Tid for mat

Dersom du lar mat stå ute til katten din, bør du sjekke et par ganger daglig at den ikke har frosset. Enda viktigere er det at din katt har ufrosset vann. Hvis den ikke får rent vann, er det fort gjort at den drikker fra for eksempel vann med renseprodukter, veisalt eller anti-frysprodukter. Anti-frysproduktene er spesielt attraktive for katter og ekstremt farlige, så pass på at du tørker opp eventuell søling i oppkjørselen.

Sommer

Hvis du har en hvit katt, vil ikke pelsen og huden hennes gi godt nok beskyttelse mot solen. Du vil derfor måtte smøre på litt solkrem på øretippene og nesen. Forlat aldri katten din i bilen hvis det er varmt. Katter kan bli alvorlig syke eller dø av selv korte perioder med den ekstreme varme som kan oppstå i en bil.

Mer vann

Både inne- og utendørskatter trenger ekstra vann ved varmt vær da de lett kan bli dehydrert. Vær på vakt etter tegn på heteslag.

  • Tung pust
  • Slørete blikk
  • Ustødighet
  • Sjangling, oppkast
  • Mørkerød eller purpurfarget tunge

Hvis du mistenker at katten din har fått heteslag, må du bringe henne til en veterinær øyeblikkelig. I mellomtiden, forsøk å senke kroppstemperaturen til katten ved å påføre kjølig (ikke iskaldt) vann på kroppen hennes og la den drikke små slurker kjølig (igjen, ikke iskaldt) vann. La katten slikke på isbiter, og hvis du har ispakker kan du feste dem på kattens hode, nakke og bryst. Katter er hardføre dyr, og kan tilpasse seg de fleste værforandringer. Men litt hjelp på veien skader ikke, og vil holde katten din fornøyd og frisk.

[ ↑ skip to content ↑ ]