[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Leketid med barn

Kattungen er født for å leke

Når det gjelder leking, er kattungen et natur-talent. Den kan gjøre alt til en lek. Et stykke papir eller folie som er krøllet sammen til en ball, hetten til en penn eller en hvilken som helst gjenstand som henger fast i en snor - for kattungen er verden full av fristelser å leke med. Og den er enda lykkeligere når du blir med på leken. Lekestunder sammen vil bidra til å utvikle et sterkt bånd mellom deg og katten.

En ny verden å utforske

Kattungen er et nysgjerrig lite vesen, og den vil elske å utforske nye ting, spesielt lukkede områder. En papirpose, åpne skap eller skuffer, under sengen - kattungen er bare nødt til å finne ut hva som er der. Pass derfor på at du ikke lar døren på vaskemaskinen eller tørketrommelen stå åpen, slik at kattungen ikke blir lukket inne. Og glem for all del ikke å legge ned lokket på toalettet...

Kattungens egne leketøy

Det finnes mange morsomme leketøy for kattunger, spesielt små, myke gjenstander. Kattungen kan lett dytte disse rundt eller plukke dem opp med munnen eller klørne. Og hvis du leker gjemmeleker med et mykt leketøy, vil det medfødte jaktinstinktet få fullt utløp. Kattungen vil ha det gøy i timesvis med å finne og slå kloa i byttet sitt. Hvis du gir den et leketøy med kattemynte, også kjent som "catnip", vil den bli vill av lykke. Kattemynte inneholder nemlig et stoff som kalles neptalakton som katter elsker. Men vær forsiktig, noen katter kan reagere aggressivt på kattemynte, mens andre ikke reagerer i det hele tatt.

Kattungens naturlige nysgjerrighet kan få den til å prøve å ta en smakebit av potteplantene dine, og mange av disse kan være giftige. Det er lurt å ha oversikt over hvilke planter du har i hjemmet og holde farlige plater godt utenfor rekkevidde. Liljer, julestjerner og alpefioler kan være spesielt giftige for katter.

En ekte klorekatt

Det er viktig for kattungens velvære at den kan klore og strekke seg, og gardiner og myke møbler vil helt sikkert stå i faresonen. Hvis du gir kattungen en klorestokk fra starten av, kan dette gjøre at møblene slipper unna katteklørne. Dette vil også bidra til at klørne holder seg korte. Hvis kattungen ikke bryr seg noe særlig om klorestokken, kan du prøve å strø litt kattemynte på den. De fleste katter kan ikke motstå lukten, så den kan finne ut at klorestokken likevel ikke er så verst.

Kattunger og barn er som skapt for hverandre - etterhvert

Det kommer knapt som noen overraskelse at barn er gale etter kattunger. Barn under 5 år bør imidlertid ikke få lov til å leke med kattunger under 6 måneder. Grunnen til dette er at kattunger i denne alderen er veldig lekne, og har veldig skarpe klør og tenner. Et veldig lite barn vil kanskje ikke forstå at en liten rift er en del av leken. Det er flott for barn å vokse opp med et kjæledyr i familien, men de vil utvikle et mye bedre forhold når begge parter er gamle nok til å forstå hverandre.

Lær barna hvordan de skal ta seg av det nye familiemedlemmet, hvordan de skal leke med den, hva de skal fôre den med og ikke minst hva de ikke skal fôre den med. De kan få en viss ansvarsfølelse ved å bytte på å vaske matskålen. Selv om kattungen er uimotståelig, må barna forstå at den har behov for masse søvn, og at de derfor ikke må forstyrre den når den krøller seg sammen i kurven for å få søvnen den så sårt trenger.

[ ↑ skip to content ↑ ]