[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hold kattungen i nærheten

Katter med tilgang utendørs får mange morsomme opplevelser, men de risikerer også farer: trafikk, hunder, andre katter, å pådra seg lopper (ikke vanlig i Norge) eller skumle sykdommer... Listen er lang. Forståelig nok kan det være nervepirrende å endelig la katten din trå inn i den store verden. Heldigvis finnes det ting du kan gjøre for å holde katten din trygg.

Når?

Katter bør ikke få lov til å gå utendørs og omgås andre katter før de er vaksinert. Det er også mye bedre å få katten din kastrert før du slipper den løs ute. Hannkatter som ikke er kastrert oppholder seg ofte over et mye større område og kommer i slåsskamper med andre hannkatter. Dette resulterer ofte i byller etter kattebitt og kan også gjøre at katten din får en viral sykdom. Før katten har fullført vaksinasjonen og har blitt kastrert bør han eller hun være rundt 6 måneder og mer kapabel til å ta vare på seg selv.

Tidspunkt

Det er mye bedre å slippe katten ut om morgenen i stedet for kvelden når det er større sjanse for at de blir involvert i en veiulykke som følge av dårlig sikt. Ideelt sett bør du opprettholde faste mattider i stedet for fri tilgang til mat, hvertfall i noen uker før du slipper katten ut rett før mattid. Sult vil oppfordre katten til å komme tilbake i tide til måltidet. Du kan også trene opp katten ved å bruke lyd - som for eksempel en bjelle, klikker eller riste med nøkler før du gir mat eller matbaserte godbiter. Ved å lage denne lyden forteller du kjæledyret at du er i nærheten med en matbasert belønning. Ved å riste på matposen kan du risikere at en hel flokk katter kommer løpende! Å la mat stå ute kan fungere, men det kan også tiltrekke seg nabokatter din egen katt kan være redd for, og dermed redusere sjansen enda mer for at den kommer hjem.

Vær på den trygge siden

Et halsbånd med bjelle vil betydelig redusere kattens suksess i å fange små fugler og det vil hjelpe deg å høre når katten er i nærheten. Mikrobrikke vil øke sjansen for at katten blir returnert til deg dersom den blir funnet. Det finnes mange organisasjoner som kan registrere kontaktdetaljene dine og gi deg et kodet merke du plasserer på kattens halsbånd. Dette er ikke bare et synlig tegn på identifisering; men det er også en sikker måte å beskytte dine kontaktdetaljer. Enkelte katteeiere med adressemerkede skilt har blitt lurt til å reise for å hente katten sin av noen som hevdet å ha funnet den, for så å vende hjem for å finne hjemmet ranet.

Å sette grenser innen hjemmet og hagen ved bruk at kattelukt hjemmefra kan også hjelpe å tiltrekke katten tilbake: et sengeteppe eller litt innhold fra kattesanden kan bli brukt ved nødstilfeller når katten har vært borte for lenge.

Høyrisikosituasjoner

Å flytte kan være en stressende tid, og det siste du vil er å miste katten i tillegg. Hold katten innendørs i minst 2 uker før du tillater den å gå ut av huset. Du bør også vurdere å bruke en innpluggbar feromonspreder for å oppmuntre katten til å føle seg trygg og avslappet i det nye hjemmet. Sist, men ikke minst bør du alltid ha et nylig tatt bilde av katten til å eventuelt bruke på plakater dersom han eller hun skulle gå seg bort.

[ ↑ skip to content ↑ ]