[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Er kattungen blitt kresen på maten?

Forandring er uunngåelig her i livet, selv for katter. Ta for eksempel den første bursdagen. Det er virkelig en milepæl for en katt, og markerer overgangen fra kattunge til voksen katt. Mat for voksne katter kan nå gradvis bli mikset inn med kattematen gjennom flere dager for å la henne bli vant med de større bitene og den nye ernæringsmessige formulaen.

Enkle saker. Men å være voksen er også om å ta valg, og fra nå av kan katter kanskje bli mer smibar eller mer bestemt angående hva de liker eller ikke liker. Det trenger ikke bety noe problem for deg om katten fortrekker å sove på sofaen i stedet for sin dyre katteseng, men hva om de blir kresne på maten? Hvor lenge skal du vente før du gir etter for presset?

Nå, mer enn noensinne vil du se katten din som et individ. På samme måte som mennesker vil enkelte katter elske å oppleve nye ting - en ny variant, endret struktur, blandet våt og tørr mat. Dette å like nye ting kalles neofili, og katten kan vise denne type oppførsel avhengig av deres personlighet, tidlige erfaringer, deres miljø, samt mange andre påvirkninger.

Andre katter kan være neofobiske og aktivt mislike nye ting. Slike katter liker vante rutiner, de søker sjelden variasjon og vil ofte foretrekke å spise det samme dag ut og dag inn. Dersom de alltid har hatt en matematte under skålen vil det å ta den bort kunne forstyrre dem så mye at de nekter å spise. Dette er en viktig faktor å regne med hvis du tar inn en katt med et tidligere hjem. Finn ut så mye du kan om kattens matvaner, ikke bare hva slags mat de har fått, men også hvordan de har fått den. Men husk på at de kan være neofobiske ikke bare i forhold til mat, men også vedrørende leker og uteomgivelsene.

Å vite hvordan du kan presentere maten kan også være nyttig, spesielt dersom katten er kresen. Noen katter foretrekker at våtmat er romtemperert, og selv om dette kanskje ikke er en teknikk du vil bruke hver dag kan det være greit å tenke på dersom katten ikke føler seg helt på topp. Å gjøre våtmat til en saus ved bruk av varmt vann kan også være en god måte å oppfordre en skremt katt til å prøve tørrmat.

En overraskende ting du kanskje ikke har tenkt på er at du må være forsiktig med kroppsspråket. Dine observasjoner av kattematen vil bli nøye lagt merke til av katten. Dersom du rett og slett ikke liker den nye innpakningen på kattematen kan katten tolke uttrykket eller nølingen din som et tegn på at noe er galt med maten. Dersom du "tenker positivt" så er det en god mulighet for at katten din også vil gjøre det!

[ ↑ skip to content ↑ ]