[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Hjelp kattungen din å bli en sosial katt

Lær kattungen din å sosialisere

Du vil selvfølgelig at kattungen skal vokse opp og bli en katt som kommer godt overens med mennesker, og som er en god venn og kamerat. Hvis du skal lykkes med dette, må du huske at katter har en veldig kort sosialiseringsfase. De første 4-16 ukene i kattens liv er derfor avgjørende for dens atferdsmessige og sosiale utvikling.

Kattungens tidligere erfaringer

Før kattungen kommer hjem for å bo med deg, har den allerede hatt kontakt med moren, søskenene og andre mennesker.

Kattunger skal bli vant til å håndteres av mennesker fra veldig ung alder, og helst flere forskjellige mennesker slik at den ikke bare lærer seg å akseptere én enkelt person. De skal også venne seg å se, lukte og høre hverdagslige ting rundt seg.

Fortsett det gode arbeidet

Kattungen vil antageligvis flytte til sitt nye hjem når den er rundt 8-12 uker gammel. Under forutsetning av at den allerede har hatt god kontakt med mennesker, skal det ikke være for vanskelig for deg å styrke det gode arbeidet og hjelpe den til å bli en glad, selvsikker og tillitsfull voksen katt.

Når du tar kattungen med hjem for første gang, skal du huske at det kan være en litt overveldende opplevelse. Ta den med til et trygt og rolig sted og vis den hvor matskålen og sandkassen er. Gi den masse kjærlighet og omsorg og kjæl forsiktig med den, mens du snakker til den med lav og rolig stemme.

Lek er også en flott måte å skape et nærmere forhold med kattungen på, og den vil raskt bli med på leken.

Barn og kattunger

Kattungen skal sosialiseres med barn så tidlig som mulig. Hvis den ikke er blitt vant med barn fra den er liten, kan den komme til å avvise dem eller bite dem senere i livet.

Hvis du har barn, vil de selvfølgelig være veldig spente på å se den nye kattungen. Det er ditt ansvar å lære dem at kattungen ikke er et leketøy og at de må være forsiktige med den. De skal avslutte leken når kattungen har fått nok. Det er også lurt å advare barna om at kattungen kan klore eller bite som en del av leken.

Mennesker utenom familien

Det er lurt å presentere den lille kattungen for så mange mennesker som mulig. På denne måten kan du antageligvis unngå at den utvikler en frykt for fremmede på et senere stadium.

Kattungen og andre dyr

Det er ikke bare mennesker kattungen skal lære seg å sosialisere med. Hvis du har andre dyr, skal den også venne seg til disse. En stor innhegning med netting kan være nyttig når du presenterer kattungen til en katt eller hund i familien. På denne måten vil kattungen føle seg trygg mens den prøver å bli kjent med de andre firbente. Du må ikke prøve å fremskynde denne prosessen eller la kattungen være alene med en annen katt eller hund før du er helt sikker på at det er trygt.

Separasjonsangst hos kattunger

De gode nyhetene er at du har gjort en utmerket jobb med å oppdra kattungen til å komme overens med mennesker. Dessverre er den nå så knyttet til deg at den ikke vil at du skal forlate den!

Før i tiden trodde man at separasjonsangst kun rammer hunder, men nå vet man at det også forekommer hos katter.

Tegn på at kattungen lider av separasjonsangst er at den virker stresset når du forlater den. Det kan også hende at den blir veldig høylydt eller gjør fra seg i huset mens du er borte.

Du kan håndtere separasjonsangst ved å begrense tiden du er borte fra kattungen på så mye som mulig og ikke gjøre et stort nummer ut av det når du forlater huset. Det vil for eksempel ikke hjelpe å lete etter nøklene i ti minutter før du går! Hvis kattungen gjør fra seg i huset, må du ikke straffe den. Katter forstår ikke avstraffelse, og siden atferden er en følge av stress, vil du faktisk bare gjøre vondt verre.

Veterinæren din kan gi deg ytterligere rådgivning.

[ ↑ skip to content ↑ ]