[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Helse og velvære

Helse og velvære

Å holde kattungen i form

I likhet med mennesker, trenger katter mosjon for å holde seg sunne og friske. De vil nok imidlertid ikke bli faste gjester på treningssenteret. Et par uker etter at kattungen har fått sin andre runde med vaksinasjoner, kan du bestemme deg for at du skal slippe den ut av huset.

Lær mer

Holde kattungen ren og pen

Kattunger er kresne når det gjelder pleie og stell. De har lært av sine mødre hvordan de skal stelle seg, men av og til kan de trenge litt ekstra hjelp.

Lær mer

Å treffe dyrlegen

Du ønsker selvfølgelig det beste for den nye kattungen din, og noe av det viktigste du kan gjøre er å finne en god veterinærklinikk. Du skal tross alt ha et forhold til dem i mange år fremover. En anbefalning fra familie eller venner er god måte å finne en dyktig veterinær på, men ellers må du stole på magefølelsen.

Lær mer

Å vaksinere kattungen

Den nye kattungen vil starte livet med naturlig immunitet fra moren, men når denne forsvinner, skal du vaksinere den for å sikre at den holder seg frisk og rask. Det er veldig viktig å vaksinere kattungen, siden dette beskytter den mot livstruende sykdommer. De fleste veterinærer anbefaler en kombinasjonsvaksine som gis når kattungen er omtrent 8-9 og 11-12 uker gammel.

Lær mer

Mikrobrikke

Du skal ikke slippe kattungen ut før den har fått sine første vaksinasjoner. Etter den siste vaksinasjonen bør du vente i to uker til for å være sikker på at den har begynt å virke.

Lær mer

Pleie av kattungens tenner

Når du får din kattunge, har den sann- synligvis et helt sett med "melke- tenner". Disse første tennene vil vises når den er ca. 3 uker gammel. Ved 15-ukers alderen begynner kattens melketenner å felles og gir dermed plass til dens permanente tenner.

Lær mer

Lopper og ormer

Kattungen vil elske oppmerk- somheten og omsorgen den får fra deg, familien din og vennene dine, men ikke oppmerk- somhet fra parasitter. Flått, ormer og midd er veldig alminnelige, så det er sannsynlig at kattungen vil stifte et nærmere bekjentskap med dem på et eller annet tidspunkt.

Lær mer

En purrfekt pels til kattungen

Alle nybakte katteeiere vil at den søte lille kattungen deres skal vokse opp og bli en frisk og glad katt. Det er derfor viktig at du gjør ditt for å sikre at kattungen holder seg sunn og frisk. Dette medfører blant annet å ta vare på den ved å fôre den riktig og sørge for at vaksinasjonene overholdes.

Lær mer

Alt du behøver å vite om sterilisering

Med mindre du planlegger å bruke den nye kattungen din i avl, er kastrering det beste du kan gjøre for å hjelpe kattungen med å få et så godt liv som mulig. Hvorfor? Fordi du på denne måten ikke bare slipper å bekymre deg over uønsket drektighet hos hunnkatter, men også forhindrer uønsket og ubehagelig atferd hos hannkatter, som f.

Lær mer

Helsesjekk etter 6 mnd

Når kattungen er seks måneder gammel, anbefaler vi at du bestiller en time til den hos dyrlegen slik at den kan få en grundig helsesjekk. Dyrlegen vil kontrollere at kattungen utvikler seg og vokser slik den skal, han/hun vil kontrollere vekten og utføre en generell vurdering av kattens helsetilstand.

Lær mer

Å vokse opp

Når kattungen er seks måneder gammel har den nådd cirka tre fjerdedeler av sin voksne størrelse, men ikke la deg lure av dens ytre! Kattungen ser kanskje voksen ut, men den vil ikke oppføre seg deretter (i likhet med en tenåring). Lek og rampestreker er det den liker best. Du skal fremdeles fôre kattungen din med spesielt sammensatt kattungefôr. Det vil ta en stund før den er klar til å få voksenfôr. Når kattungen er seks måneder gammel, skal den ha sin siste månedlige ormekur.

Lær mer

God helse starter hjemme

Hvorfor er du like viktig for kattungens helse som dyrlegen? En god helserutine for kattungen begynner i hjemmet. I likhet med mennesker, er det også her bedre å forebygge enn å behandle. Du er den som kjenner kattungen best, og er derfor den ideelle personen til å være veterinærens "øyne og ører".

Lær mer

Pleie av kattungens tenner

Når du får din kattunge, har den sann- synligvis et helt sett med "melke- tenner". Disse første tennene vil vises når den er ca. 3 uker gammel. Ved 15-ukers alderen begynner kattens melketenner å felles og gir dermed plass til dens permanente tenner.

Lær mer

Giftige potteplanter

Many cat owners have opted in recent years to keep their cats indoors. This is understandable as the dangers of road traffic accidents are all too real in both rural and urban locations.

Lær mer

Fjerne dårlige uvaner

Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv.

Lær mer

Fri for hårballer

Katter er veldig renslige dyr, og den nye kattungen vil tilbringe rundt fem timer om dagen med å stelle seg. Når den gjør dette, vil den løse hår fra pelsen i munnen. Disse er vanskelige å spytte ut, så den vil som regel bare svelge dem.

Lær mer

Å se etter urinveisinfeksjon

Kattungen kan ikke fortelle deg hvis den føler seg dårlig, så du er nødt til å være på utkikk etter eventuelle helse- problemer som kan oppstå. Et av disse problemene kan være en sykdom i de nedre urinveiene, FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease). Vær på utkikk etter følgende symptomer: Smerte ved vannlatning.

Lær mer

Kattungen din er nesten voksen

Ved ettårs-alderen er din kattunge blitt en voksen katt. Den kan forsatt oppføre seg som en lekelysten kattunge, men behovene til katten er endret.

Lær mer

Når må du ringe dyrlegen

Du er den som kjenner kattungen best, og hvis du er bekymret, skal du ikke nøle med å ta en telefon til veterinæren. Det er alltid best å være på den sikre siden, og veterinæren vil ikke ta en falsk alarm ille opp. Når skal du ringe dyrlegen? Ring veterinæren hvis du oppdager et eller flere av følgende symptomer: Nedsatt appetitt Oppkast Diaré eller forstoppelse Hoste, hivende pust eller åndenød Blødning Halting Skitne øyne eller ører Sløvhet, tretthet eller redusert aktivitet Overdreven kløing eller veldig rød hud Økt tørst Problemer med å late vannet Hyling eller mjauing av smerte Hevelse i ben eller ledd Alt annet som bekymrer deg Det siste punktet er viktig.

Lær mer

Introdusering av ny mat

Nå som kattungen din er nesten voksen vil du måtte begynne å tenke på å få henne over fra kattungemat til voksen mat som passer behovene hennes bedre. En ny type mat bør alltid bli introdusert gradvis, selv dersom katten virker å like den. Dette vil redusere sjansene for at hun får problemer med magen som følge av matbyttet.

Lær mer

Fullvoksen og i form

Ved ettårs-alderen er din kattunge blitt en voksen katt. Den kan forsatt oppføre seg som en lekelysten kattunge, men behovene til katten er endret.

Lær mer

[ ↑ skip to content ↑ ]