[ ↓ skip to navigation ↓ ]

God helse starter hjemme

Hvorfor er du like viktig for kattungens helse som dyrlegen? Checking cats' paws

En god helserutine for kattungen begynner i hjemmet. I likhet med mennesker, er det også her bedre å forebygge enn å behandle. Du er den som kjenner kattungen best, og er derfor den ideelle personen til å være veterinærens "øyne og ører".

Gode vaner starter tidlig

Det er viktig at kattungen blir vant til at du håndterer og undersøker den med jevne mellomrom. Dette gjør livet enklere for alle parter. Her følger noen ting du skal være på utkikk for:

Holder kattungen på å bli fet?

Du vil ikke at den nye kattungen din skal bli overvektig. Det er imidlertid heller ikke bra å være for tynn, og dette kan være et tegn på sykdom. Veterinæren skal føre en oversikt over hvordan kattungens vekt og vekst utvikler seg. Hvis du ønsker å måle denne utviklingen selv, kan du laste ned Hill's vekstdiagram her og bruke dette til å fylle ut vekstkurven.

Hvis du er bekymret over kattungens vekt, skal du avtale time hos veterinæren.

Ser kattungens pels sunn ut?

Pelsen til kattungen skal stråle av sunnhet. Kontroller at den ikke inneholder flass, flak eller rifter. Er det tegn på lopper eller loppeekskrementer (ikke vanlig i Norge)? Er pelsen matt eller sammenfiltret? Sistnevnte kan tyde på ernæringsmangel eller sykdom. Oppsøk veterinær hvis du er bekymret.

Se nøye på kattungens øyne. Er det puss i dem? Det hvite skal være hvitt og ikke rødt. Trekk forsiktig det nedre øyelokket ned - dette området skal være lyserødt.

Se deretter på ørene. Disse skal være rene, lyserøde, frie for skitt og ikke lukte ubehagelig. Se etter voks, særlig mørk voks som kan tyde på øremidd eller betennelse.

Forhør deg med veterinæren hvis du har bekymringer som gjelder kattungens øyne eller ører.

Kontroller kattungens tenner og tannkjøtt

Åpne forsiktig kattungens munn. Ser tannkjøttet lyserødt og sunt ut? Er tennene fri for tannstein (gule eller brune avleiringer)? Du skal ikke kunne se tannstein på kattungens tenner. Har den dårlig ånde?

Tannproblemer hos katter er veldig vanlige. Du kan motvirke dette ved å få for vane å pusse kattungens tenner tre ganger om uken. Tannkrem for katter med kjøtt- eller fiskesmak kan kjøpes fra de fleste veterinærklinikker og dyrebutikker. Du kan bruke en liten tannbørste for barn, men sørg for å holde den helt atskilt fra resten av familiens tannbørster!

Når kattungen er voksen, kan veterinæren anbefale å fôre med

[ ↑ skip to content ↑ ]