[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Å se etter urinveisinfeksjon

Alt du trenger å vite om urinveisinfeksjon

Kattungen kan ikke fortelle deg hvis den føler seg dårlig, så du er nødt til å være på utkikk etter eventuelle helse- problemer som kan oppstå. Et av disse problemene kan være en sykdom i de nedre urinveiene, FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Disease). Vær på utkikk etter følgende symptomer:

  • Smerte ved vannlatning. Katten anstrenger seg, hyler eller viser andre tydelige tegn på ubehag.
  • Atferdsendringer. Hyppigere vannlatning (iblant uten stort resultat), uhell eller vannlatning på unormale steder.
  • Blod i urinen. Vises som rosa flekker i sandkassen.

Hvis du oppdager et eller flere av disse symptomene, skal du ikke nøle med å ta med kattungen til veterinæren. FLUTD kan være smertefullt og, hvis det ikke behandles, til og med livstruende, siden stener som dannes i urinen kan føre til blokkering.

Slik får du katten din frisk igjen

Det er ingen grunn til bekymring. FLUTD kan i de fleste tilfeller behandles enkelt, og kattungen vil være i toppform før du vet ordet av det. Oppsøk veterinær hvis du er redd for at kattungen lider av et av symptomene nedenfor. Veterinæren kan utføre en enkel test av kattungens urin (du kan bli bedt om å ta med en frisk urinprøve til klinikken). Deretter stilles diagnosen, og en behandling foreskrives, herunder antibiotika og kostholdsendringer.

Spesialfôr kan også gjøre en forskjell

Veterinæren vil sannsynligvis også foreslå at du skifter til et fôr som er spesielt sammensatt for å hjelpe kattungen med å komme seg. Hill's Hill's Prescription Feline c/d og Feline k/d, men disse er beregnet på voksne katter med disse problemene.

Et spesialfôr kan utgjøre en stor forskjell når det gjelder å få kattungen på bedringens vei. Spør veterinæren til råds om det beste kostholdet.

Trapp opp kattungens væskeinntak

Noe av det beste du kan gjøre for å redusere faren for FLUTD, er å oppmuntre kattungen til å drikke mer. Her følger noen råd:

  • Sett flere skåler med vann rundt omkring i huset.
  • Bruk større vannskåler. Kattungenes værhår er veldig følsomme, og de vil kanskje ikke like å drikke fra skålen hvis værhårene berører sidene av skålen.
  • Fyll skålene helt opp. Kattunger er ofte fascinerte av sitt eget speilbilde. Hvis de kan se det i vannskålen, kan det iblant oppmuntre dem til å drikke mer.
  • Kontroller at vannets smak ikke har endret seg. Du synes kanskje at det er en god idé å gå til innkjøp av et nytt vannfilter, men kattungen er ikke nødvendigvis enig! Kattunger har en veldig godt utviklet smakssans, og kan miste lysten på å drikke hvis vannet plutselig forandrer seg. Dette kan også skje hvis du flytter.

Du prøver kanskje å få kattungen til å drikke mer, men et sted det ikke skal drikke av er toalettskålen. Rengjøringsmidlene du bruker er kanskje gode for toalettet, men er slett ikke gode for kattungen!

[ ↑ skip to content ↑ ]