[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Alt du behøver å vite om sterilisering

Kastrering er det beste for katten din Kitten Spaying - Hill's Pet

Med mindre du planlegger å bruke den nye kattungen din i avl, er kastrering det beste du kan gjøre for å hjelpe kattungen med å få et så godt liv som mulig. Hvorfor? Fordi du på denne måten ikke bare slipper å bekymre deg over uønsket drektighet hos hunnkatter, men også forhindrer uønsket og ubehagelig atferd hos hannkatter, som f.eks. skvetting av urin og høylydt uling. Trangen til å streife langt fra hjemmet for å finne en make forsvinner også. Kattungen vil bli lojal og kjærlig, og vil forhåpentligvis ikke stikke avgårde. Dette vil bidra til å redusere faren for at katten blir overkjørt eller havner i slåsskamper med andre katter.

Kastrering medfører også helsemessige fordeler. Reduksjonen av hormoner kan beskytte katten mot sykdommer som f.eks. mageinfeksjoner og kreft. Katter som er kastrerte/steriliserte har også en tendens til å leve lengre.

De fleste veterinærer anbefaler at katten kastreres når den er mellom fire og seks måneder gammel, og forteller deg gjerne hva inngrepet innebærer.

Hva du kan forvente

Kastrering/sterilisering er et enkelt inngrep som veterinæren trolig har utført utallige ganger. Det er helt naturlig at du føler deg nervøs og kanskje har litt dårlig samvittighet, men du kan føle deg trygg på at du gjør det som er best for katten din.

Veterinæren vil antageligvis be deg om å ikke fôre kattungen kvelden før inngrepet, siden den skal få narkose. Ta en telefon til veterinæren slik at du vet akkurat hvordan du skal forberede deg.

Før inngrepet finner sted vil veterinæren trenge å barbere litt av pelsen på kattungens mage, så du skal ikke bli overrasket når du oppdager en liten skallet flekk etter operasjonen. Inngrepet er enkelt både når det er en hannkatt som kastreres (ved å fjerne testiklene) eller en hunnkatt som steriliseres (ved å fjerne eggstokkene og livmoren), og krever kun et lite snitt. Det er derfor ingen grunn til bekymring - det er ytterst sjelden at det oppstår komplikasjoner.

De gode nyhetene er du som regel kan ta kattungen med hjem samme dag. Husk at det er helt normalt for kattungen å sove masse i timene etter operasjonen, mens kroppen kommer seg etter narkosen. Den er antageligvis livlig som alltid allerede dagen etter, men prøv å holde den litt rolig i en dag eller to slik at den såret får tid til å leges. Stingene (som er nødvendige for hunnkatter, men vanligvis ikke etter kastrering av hannkatter), fjernes vanligvis etter 7-10 dager.

Etter kastrering/sterilisering

Endringen i hormonbalansen etter inngrepet vil redusere kattens stoffskifte en smule, og gjøre at den får lettere for å legge på seg. Det er imidlertid ingen grunn til at katten skal bli overvektig, du må bare være påpasselig med å gi den riktig fôr i riktige mengder. Selv om urinveisproblemer er vanlige hos alle katter, er det mer sannsynlig at de oppstår etter at katten er kastrert. Overvei å skifte til et fôr som er spesielt beregnet på kastrerte katter, som f.eks.

[ ↑ skip to content ↑ ]