[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Gå på do innendørs

Katten er vanligvis pertentlig med sine dovaner og vil konsekvent bruke kattesand innendørs dersom det er tilgjengelig, eller gå på do i hagen. Dersom den gjør fra seg innendørs, kan det derfor være en kilde til bekymring.

Det kan tidvis forekomme enkelttilfeller med skvetting og dogåing inne dersom katten er syk, innesperret i et rom eller plutselig blir skremt. Dersom dette fortsetter bør katten undersøkes for å finne ut om den er frisk og har det bra.

Uansett grunn er ikke straff svaret på problemet. Dette vil kun gjøre katten nervøs og forverre situasjonen. Avskrekkende midler som tinnfolie, pepper, sitrusskall eller en vannpistol, vil kun forflytte problemet til et nytt sted, forårsake mer angst og hindre at man finner roten til denne oppførselen. Til tross for at problemet er lite trivelig, er det viktig å huske at dette er ingen "skitten" protest! Katten søker ikke hevn eller vil ha frem et poeng, noe er tydeligvis feil og med litt detektivarbeid kan du finne ut hva det er.

Å vaske tilsølete områder

Uansett om det var et uhell eller ikke, vil katten, med sin sensitive nese, gjerne bli ansporet til å fortsette å bruke stedet som toalett. Den beste måten å bryte denne vanen er å holde katten vekk fra området så lenge som mulig, fjerne all lukt som katten kan oppdage og forandre på plasseringen av f.eks. møbler på stedet slik at det blir mindre tilgjengelig. Vask området med en 10 % oppløsning av biologisk eller enzymatisk vaskepulver, og rens deretter med kaldt vann før du lar det tørke.

Hvorfor går katten min på do innendørs?

Det finnes mange grunner for hvorfor en katt vil begynne å gjøre fra seg innendørs. Nedenfor har vi listet opp de mest vanlige årsakene sammen med forslag til løsning. Sykdom Urinveisinfeksjon eller diaré kan forårsake søling da katten enten har ubehag eller rett og slett ikke klarte å holde seg helt frem til kattesanden eller ut døren.

Mulig løsning:

Behandling hos dyrlege vil vanligvis medføre at katten kommer tilbake til normale vaner og et akseptabelt mønster. Av og til vil katter fortsette å søle dersom de har opplevd ubehag på sitt vanlige toalett, så det vil kanskje være nødvendig å skaffe en ekstra eske med kattesand og sette den et annet sted for å anspore til bruk. Alderdom En eldre katt vil kanskje ikke ha lyst til å hoppe ut i det stygge været eller den kan ha problemer med å bruke kattedøren pga. stive ledd. Ettersom katten blir eldre blir den mer usikker og det kan hende den føler seg truet av andre katters nærvær.

Mulig løsning:

Det er nærmest uunngåelig at eldre katter på et visst tidspunkt vil ha behov for et trygt og lett tilgjengelig toalett innendørs. Å anskaffe en eske kattesand inne løser som regel dette problemet. Det er alltid viktig å utelukke medisinske grunner for søling hos eldre katter. Frykt eller nervøsitet Katter er på sitt mest sårbare når de er på do ute. Og dersom de føler seg truet vil de kanskje unnlate å gå. Andre katter er vanligvis det største problemet, men det kan også være naboens hund eller til og med en plutselig høy lyd.

Mulig løsning:

Anskaffelse av en diskret eske med kattesand innendørs vil fjerne følelsen av nervøsitet og behovet for at katten må gjøre et bevisst valg for å finne et passende dosted. Å holde katten med selskap når den er ute kan også hjelpe. Katten din har kanskje fra før av funnet et dosted godt borte fra hjemmet, så da kan det være til hjelp å lage hagen mer tiltalende. Lag et område med jord i et stille hjørne relativt nærmt huset (for å gjøre det enkelt å rømme tilbake innendørs) og bland i en høy prosentandel med torvfri jord eller sand.

Nærvær av fremmede

Av og til vil en katt urinere eller gjøre fra seg innendørs dersom fremmede er i hjemmet og tilgang til kattesanden krever at den går gjennom rommet hvor den besøkende befinner seg. Noen katter lider av hjemme alene-nervøsitet når eierne forsvinner og etterlater katten til å forsvare huset alene. Nærværet av en fremmed som passer på dem kan få enkelte katter til å føle seg svært truet og følgelig markerer de sitt område, gjerne i eierens seng som har en sterk kjent og beroligende lukt.

Mulig løsning:

Ha en innendørs domulighet i det rommet katten søker tilflukt i tilfelle den blir redd. Den beste måten å unngå hjemme alene-søling er å holde soveromsdøren lukket og prøv å få kjente mennesker til å passe på katten i ditt fravær. Noen katter er spesielt utsatt for det stresset det er å bli forlatt og vil faktisk ha det bedre dersom de plasseres på et velrenommert og godt kattehjem.

Spesialisthjelp

Å gjøre fra seg inne kan kureres hos mange katter ved å bruke teknikkene som er beskrevet her. Men i enkelte tilfeller kan problemet være vanskeligere å bli kvitt, og da er det tilrådelig å diskutere saken med dyrlege i stedet for å prøve å løse det på egen hånd.

Reference Feline Advisory Board - www.fabcats.org

[ ↑ skip to content ↑ ]