[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Er kattemynte trygt for katten min?

Katter elsker kattemynte. Og dette er helt trygt - det inneholder ikke noe som kan skade katten din. Hvis den skulle komme til å spise store mengder kattemynte, vil det kunne forårsake milde mageproblemer, men heller ikke dette er sannsynlig.

Hva er kattemynte?

Kattemynte er en urt fra myntefamilien. Den er opprinnelig fra Nord-Afrika og Middelhavsområdet, men kan nå finnes viltvoksende gjennom hele Europa og Nord-Amerika. Plantens navn, kattemynte, er utvilsomt inspirert av katters tydelige forkjærlighet for den.

Hvorfor er kattene så glade i den?

Den aktive komponenten i kattemynte er nepetalakton. Katter oppdager denne sammensetningen ved hjelp av luktesansen. Den allmenne oppfatning er at nepetalakton ligner effekten av en katts feromoner, muligens assosiert med parring. Kattemynte fungerer som en naturlig lystforhøyer. Den kan få katten din til å oppføre seg helt unormalt; den kan bli som en liten kattunge eller spesielt kosete. Den kan også rulle seg i, klappe med poten eller stikke fjeset oppi kilden til kattemynten. Eller den kan hoppe rundt og bli helt oppjaget, f.eks løpe fra rom til rom og tilsynelatende jakte på et usynlig bytte. Enkelte katter vil bare bli veldig avslappet og stirre ut i luften. All denne oppførselen kan bli markert av masse mjauing eller uling. Effekten av kattemynten er kortvarig, vanligvis kun 5 til 15 minutter. Etter dette vil det gå et par timer før katten igjen vil gi uttrykk for virkningen av kattemynte.

Hvorfor gi kattemynte til katten min?

Fordi katten din vil like å få kattemynte. Det er en stor belønning som du kan benytte deg av ved trening eller for å oppmuntre katten til å bruke et bestemt klorested eller for å få den til å sove i sin egen seng. Det kan også være en måte å få katten til å bevege seg mer, eller å få den til å slappe av. Uansett grunn, det er veldig moro!

Hvordan gi kattemynte til katten min?

Kattemynteprodukter kommer i mange forskjellige former. Du kan kjøpe det i pulverform eller kuleform som du kan strø på bakken eller på en leke. Enkelte leker kommer allerede med kattemyntelukt, eller har kattemynte inni dem. Du kan også få tak i kattemynteolje eller spray som du kan helle eller spraye på en leke eller sengen. Katter vil reagere selv på en veldig svak lukt av kattemynte, så du behøver ikke bruke mye.

Det virker ikke som katten min reagerer på kattemynte

Rundt 30 % av alle katter har tilsynelatende ingen adferdsendring i forhold til kattemynte. Å bli affektert av kattemynte er tydeligvis et arvelig trekk. Mange katter har da rett og slett ikke de nødvendige reseptorene for å reagere på kattemynte. Til tross for deres lekende natur vil kattunger vanligvis ikke reagere på kattemynte frem til de er eldre enn seks måneder. Du vil kanskje også oppdage at etter hvert som din katt blir eldre, vil den miste interessen for kattemynte.

Det virker som om kattemynte gjør katten min aggressiv

Noen katter, som regel hannkatter, vil bli aggressive når du gir dem kattemynte. Muligens skjer dette på bakgrunn av kattemyntes tilknytning til parringsoppførsel. Hvis dette er tilfellet med din katt, er det lurt å stoppe tilgangen til kattemynten. Du kan vurdere et alternativ som kaprifolium eller valeriane. Snakk med dyrlegen din; han eller hun vil kunne fortelle deg om de synes kattemynte er riktig for din katt eller ev. anbefale deg alternativer.

[ ↑ skip to content ↑ ]