[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Sunn hud og en sunn pels

En viktig del av å holde din katt i god form er å sørge for at den har en sunn hud og pels. Mengden av pelspleie din katt behøver er avhengig av rase, men generelt jo mer hår en katt har, desto mer skal den vaske og stelle seg. Men alle katter har godt av god pelspleie med jevne mellomrom. Katter bruker sine tunger og tenner til å vaske seg med. Dette er årsaken til at de sluker hår. Disse hårene kan ikke fordøyes og kan filtres sammen til hårballer. Hårballer vil skilt ut med avføringen eller bli gulpet opp, noe som kan være en ubehagelig overraskelse. Det verste ved hårballer er imidlertid at de kan blokkere tarmen på katten, som kanskje vil kreve operasjon. En av de mest effektive måtene å redusere hårballer på, er ved å børste katten din jevnlig og fôre den med et fôr med et passende fiberinnhold.

G.D.S. (Gjør Det Selv) pelspleie

Dette er en god mulighet for å bruke mer tid sammen med katten din og bygge bånd imellom dere. Noen katter nyter å bli børstet imens andre behøver litt oppmuntring. Det er en god ide å ha noen godbiter eller fôkuler i nærheten til når du starter med å børste, så du kan gi dem innimellom som belønning for rolig atferd (uten å overfôre katten). For noen katter vil det være belønning nok med litt ekstra kos. For å pleie din katts pels hjemme behøver du det riktige utstyret. Det er mange typer børster og kammer tilgjengelig, så spør dyrlegen din eller kattefrisøren om råd, angående hvilke som vil passe til din katts pels.

Børst jevnligt

Langhårskatter har behov for at bli børstet jevnlig - ideelt sett hver dag - for at hjelpe til med å holde pelsen i god stand og forebygge at pelsen filtrer seg, hvilket kan være vanskelig og smertefullt å fjerne. Selv om du har en korthårskatt, vil børstning hjelpe med å holde huden sunn, forebygge loppeangrep og gi deg mulighet til å undersøke huden for irritasjon og knuter. Start med forsiktig å børste katten med hårene. Du kan være nødt til at løse knuter med fingrene eller forsiktig med en saks. Hvis katten din viser tegn på ubehag eller stress, så la være å presse den. Det er bedre å ha et antall korte pelspleieleksjoner, hvor din katt kan ta det rolig, enn å begynne å sloss med katten hvilket kan resultere i, at den bliver sint ved synet av børsten!

Badetid

Katter er gode til å holde seg rene, så det er normalt ikke nødvendig å gi dem regelmessige bad. Men ved visse hudlidelser eller hvis din katt har gjort seg spesielt skitten, kan det være nødvendig å bade den. Bruk alltid en spesiallaget sjampo til katter og sørg for at vannet ikke er for varmt eller for kaldt. Mange katter liker ikke å bade, så du får kanskje få noen til å hjelpe deg. Vær så rolig som mulig og arbeid deg varsomt fra hodet og ned til halen. Sjampoen skylles grundig ut og svøp deretter katten i et mykt håndkle, hvor du sørger for å tørke den godt. Når du er ferdig, så glem ikke å gi katten en stor belønning!

Den riktige ernæringen

Et annet viktig aspekt av å holde en sunn pels er ernæring. Hår er hovedsaklig laget av protein, og jo bedre ernæring din katt får, desto bedre vil dens pels bli. Fôr med godt kvalitetsprotein så vel som rik på vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer (især omega-3 og omega-6 fettsyrer) er spesielt godt for sunnheten til din katts hud og pels. Hvis din katts pels er matt eller fettet, eller dens hud er tørr og skallete, kan det være fôret som er årsaken. Sørg for å snakke med dyrlegen om hvilket fôr de vil anbefale for sunnheten til din katts hud og pels .

[ ↑ skip to content ↑ ]