[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Fordøyelsesproblemer er en av de vanligste årsaker til veterinærbesøk.

Det er viktig å være klar over kattens mave og tarm funksjon, å ta katten til veterinær hvis du har mistanke om at den har et fordøyelsesbesvær eller symptomer som for eksempel diaré eller oppkast.

For et hvert dyr - katter, hunder som mennesker - det å fordøye mat og ta opp næringstoffer er viktig for god helse og velvære. Begrepet "fordøyelsesbesvær" refererer til en hver tilstand som forhindrer fordøyelsen fra å fungere riktig eller tilstander der maten passerer tarmen for fort eller for sakte.

Fordøyelsesproblemer er en av de hyppigste årsaker for å oppsøke veterinær. De to viktigste symptomene på at katten din har fordøyelsesproblemer er oppkast og diaré. Det finnes derimot andre mindre tydelige symptomer slik som vekt tap, nedsatt matlyst, mavesmerter, høye tarmlyder eller plutselig innaktivitet.

Hvis du observerer noen av disse forandringene bør du ta en tur til din veterinær så fort som mulig.Dersom et fordøyelsesproblem blir diagnostisert på katten din vil din veterinær gå igjennom de forskjellige årsakene med deg. De mest vanlige årsaker er:

 • En inflammasjon eller irritasjon av mavesekken (gastritt)
 • At katten har utviklet en negativ reaksjon på maten eller at den helt enkelt har spist noe den ikke har tålt
 • Betennelse i tynntarmen som har medført en overvekst av bakterier (Small Intestine Bacterial Overgrowth, eller SIBO)
 • Betennelse i tykktarmen (colit) som ofte resulterer i diaré med både blod og slim i avføringen.
 • Betennelse i bukspyttkjertelen (pancreatit) eller svikt i produksjonen av fordøyelses enzymer som er nødvendig for fordøyelsen av maten

Som et resultat kan veterinæren skrive ut medisiner for å hjelpe, men han vil også anbefale deg å fôre katten din med et spesialfôr som vil hjelpe den å bli raskere frisk, Det er fordi oppkast og diaré kan føre til tap av væske i kroppen (dehydrering)  og tap av viktige vitaminer og mineraler, Tarmveggen vil også være betent og trenger en riktig sammensetning av næringsstoffer for å gjenopprette funksjonen raskere.

Et spesialfor som Hill's™ Prescription Diet™ Feline i/d™ er spesielt fremstilt for å hjelpe katten din til å bli raskere frisk. Din veterinær vi anbefale Hill's Prescription Diet Feline i/d fordi det:

 • innbydene og appellerer til å få katten til å spise igjen
 • Har en myk og god konsistens som bidrar til at tarmen kommer seg
 • Er lett fordøyelig med moderat fettinnhold som hjelper for opptak av næringsstoffer.
 • Innholder rikelige nivåer av mineraler for å ertatte tapet fra oppkast og diarè
 • Med vår Superior Antioxidant Formula som støtter et sunt immunforsvar
 • Egner seg godt til fôring over lengre tidsrom
 • Er ideel for kattunger så vel som for voksne katter
 • Kan fås som både våt- og tørrfôr

Når den underliggende årsaken til fordøyelsesproblemet har blitt diagnostisert, vil din veterinær anbefale deg og endre til andre typer fôr fra Hill's Prescription Diet serien. Uansett, gi bare den maten din veterinær anbefaler, ikke bli fristet til a gi "hjemmelaget" mat eller blande inn andre merker. Du kan også spørre din veterinær for råd i hvordan du kan fôre flere små måltider om dagen, og sørg alltid for å ha rent, friskt vann tilgjengelig.

Ved å følge de råd du får fra din veterinær kan du hjelpe katten din raskere på bena så den blir fortere frisk. Dersom symptomene ikke skulle bli bedre (eller de blir bedre men kommer tilbake)  skal du alltid ta kontakt med din veterinær.

[ ↑ skip to content ↑ ]