[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Katt og barn

Få ting her i livet er like givende for et barn som å ha en pelskledd venn, og heldigvis elsker katter den oppmerksomhet de unge vil overøse dem med. Barn og katter kan bo og leke sammen helt fint, men på den betingelse at de har respekt for hverandre. Småbarn bør aldri være alene sammen med en katt.

Barn kan være ganske klumsete og kan ved et uhell skade eller skremme katten, spesielt dersom det er snakk om en spinkel kattunge. Dersom katten blir redd, kan den komme til å bite eller klore, så du bør alltid holde et øye med dem når de leker sammen.

Alle små barn som kommer i kontakt med katter bør læres disse grunnreglene for oppførsel:

  • Når du skal løfte en katt bør du støtte opp under brystet med den ene hånden og under beina med den andre. En katt kan også hvile forbeina på skulderen din, men pass på å støtte godt opp om bakbeina med armen eller hånden.
  • Dersom en katt kjemper for å komme seg løs, må du slippe den.
  • Hvis kattens ører er flate og den slår med halen, er den ikke fornøyd og bør få være for seg selv.
  • Ikke rør kattens mage. Dette kan skremme katten og den vil kanskje bite.
  • Når du leker med katten, må du alltid bruke trygge leker. Erting, eller forsøk på å lokke katten ved bruk av egne hender eller fingre, er ikke noen god idé. Det kan lett føre til kloring eller biting
  • Dersom katten sover, spiser eller er på do, bør du la henne være i fred - det vil bli nok av tid for lek senere.

Mange foreldre velger å anskaffe et husdyr som en måte å lære barna om medfølelse og ansvar. Men dette er ikke nødvendigvis en god idé for yngre barn. Dersom barnet kommer på etterskudd med rutineoppgaver assosiert med katten (mating, rengjøring av kattesand osv.) er det bare katten som vil lide. Når du bestemmer deg for å få en katt, bør du - og barna - være bevisst på ansvaret det er å ta vare på et dyr. Dette vil føre til både en mer fornøyd katt og mer fornøyde katteeiere.

Katter bør ha et sted de kan trekke seg tilbake. Dette kan være et rom (du kan for eksempel ha kattesanden dens der også) eller bare under sengen. Det ideelle møbelet for en katt, er en høy kattebenk. Katter elsker høye steder å sitte på, så det kan fungere som både et sted å klore, samt at hun kan rømme fra masete hender dersom hun føler seg stresset.

[ ↑ skip to content ↑ ]