[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Katter og værforandring

Værforandringer betyr skiftende behov for katten. Sommer- og vintermånedene kan forårsake visse problemer for katter.

Vinter

Innekatter (og katter som er innekatter kun om vinteren) er ikke berørt av lave temperaturer eller farene ved kaldt vær. Det er allikevel mye du kan gjøre for katten din.

Hvis katten vanligvis sover på gulvet, anbefales det å plassere kattens seng høyere oppe for å unngå trekk. Hvis du har en eldre katt, eller hvis katten har artrose, kan det kalde været gjør leddene stive og ukomfortable. Hvis katten har vanskeligheter med å hoppe, trenger den gjerne hjelp med å nå frem til ynglingssoveplassen, spesielt hvis denne ligger høyt oppe.

Du kan plassere en stol eller et annet møbel høvelig slik at katten slipper å hoppe så høyt.

Utendørs

Utekatter bør oppfordres til ikke å oppholde seg for mye inne når været blir kaldere. Kattens kropp tilpasser seg vintertemperaturen ved at katten får tykkere pels og sterkere immunforsvar.

Hvis utekatten din har kattehus ute, sørg for at det ligger litt ovenfor bakken. Et frosset jordlag trekker ut mer varme enn luft i bevegelse. Inngangen bør være vendt bort fra vindretningen, og katten bør få ekstra tepper. Se til at teppene er tørre, slik at de ikke fryser til eller får muggsopp.

Biler og garasjer

Vær forsiktig når du starter bilen hvis katten har tilgang til garasjen eller bilen. Katter kan legge seg på motoren på parkerte biler fordi det gir ly for vinden og fordi motoren noen ganger fortsatt er varm.

Forlat aldri katten alene i bilen når det er kaldt. Vinterværet kan raskt forvandle bilen til et kjøleskap.

Fôringstid

Hvis du plasserer kattens fôr utenfor, bør du kontrollere det et par ganger om dagen for å sikre at det ikke fryser. Det er spesielt viktig å passe på at kattens vann ikke fryser. Dersom katten ikke har tilgang til rent vann, kan det være at den drikker fra kilder som er forurenset av vaskemidler, veisalt og frostvæske. Frostvæske er spesielt attraktivt for katter og ekstremt farlig. Sørg derfor for å tørke opp eventuelt søl i oppkjørselen.

Sommer

Med sommeren kommer loppene. Det kan være lurt å snakke med veterinæren om forebyggende loppebehandlinger, spesielt hvis du har en utekatt.

Hvis du har en katt med hvit pels, vil pels og hud ikke gi nok beskyttelse mot solen. Du må smøre litt solkrem på tuppen av ørene og nesen.

Forlat aldri katten alene i bilen når det er varmt. Selv kort tid i den ekstreme varmen som kan forekomme i en bil, kan forårsake at en katt blir alvorlig syk eller dør.

Mer vann

Både innekatter og utekatter trenger ekstra vann når det er varmt i været, da de lett kan bli dehydrert. Vær oppmerksom på symptomene på heteslag:

  • Pesing
  • Glassaktige øyne
  • Ustødighet
  • Sjangling og oppkast
  • Mørk rød eller lilla tunge

Ta katten til veterinæren omgående dersom du mistenker at den har heteslag. I mellomtiden kan du prøve å senke kattens kroppstemperatur ved å tilføre kjølig (ikke iskaldt) vann på kattens kropp og la katten drikke kaldt (ikke iskaldt) vann i små mengder.

La katten få slikke på isterninger. Hvis du har kjøleelementer kan du legge dem til kattens hode, nakke og bryst.

Katter er hardføre dyr, og kan håndtere de fleste endringer i været. Litt bistand på veien er alltid godt for en glad, sunn og frisk katt.

[ ↑ skip to content ↑ ]